Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat disidentului chinez Liu Xiaobo, pentru "lupta sa lungă şi nonvioletă pentru drepturile fundamentale ale omului în China". Decernarea premiului lui Liu Xiaobo determină nemulţumirea regimului chinez care a avertizat Comitetul Nobel în legătură cu un "gest neprietenesc" care ar putea afecta relaţiile dintre China şi Norvegia. Comitetul Nobel norvegian declarase că premiul din acest an va fi oferit unei personalităţi controversate.
Liu Xiaobo ispăşeşte o pedeapsă de 11 ani de închisoare pentru ?subminarea puterii de stat?, fiind unul dintre cei 300 de semnatari ai ?Cartei 08?, un text care cere o Chină democratică.
Printre cei nominalizaţi la premiul Nobel pentru Pace s-au aflat şi fostul preşedinte american Bill Clinton, cântăreţul de rock Bono, fostul cancelar Helmut Khol dar şi fostul premier britanic Tony Blair.
Anul acesta a fost înregistrat un număr record de nominalizări pentru prestigioasa distincţie, 237.
În urmă cu un an, premiul Nobel pentru Pace i-a fost acordat preşedintelui american Barack Obama pentru "eforturile extraordinare de consolidare a diplomatiei internaţionale şi a cooperarii între popoare".
Liu Xiaobo, câştigătorul Premiului Nobel pentru Pace
Liu Xiaobo, simbol al protestului din piaţa Tiananmen
Liu Xiaobo, laureatul Premiului Nobel pentru Pace pe anul 2010, este un intelectual chinez de renume, condamnat pentru convingerile sale democratice. Xiaobo, în vârstă de 54 de ani, este un simbol al protestului care a avut loc în 1989 în Piaţa Tiananmen, informează AFP.
Disidentul ispăşeşte în prezent o condamnare la 11 ani de închisoare pentru "subminarea puterii de stat", după ce a fost unul dintre autorii "Cartei 08", un text care pleda pentru o Chină democratică. Xiaobo a mai fost deţinut pentru ideile critice la adresa regimului comunist chinez.
În urmă cu 21 de ani, la revenirea din SUA, unde predase la Universitatea Columbia din New York, Xiaobo a participat la mişcarea de protest din Piaţa Tiananmen. Acesta fost arestat şi a stat un an şi jumătate la închisoare, dar nu a fost condamnat.
În perioada 1996 - 1999, Liu Xiaobo a fost trimis într-un lagăr de reeducare prin muncă silnică pentru că ceruse reforme politice şi eliberarea protestatarilor arestaţi în 1989.
Potrivit unui interviu acordat recent, Xiaobo încă speră ca ţara sa natală, China, să fie democratizată treptat: "Vor exista progrese foarte lente, dar solicitările de libertate făcute atât de oameni de rând, cât şi de membri ai Partidului sunt greu de oprit".
Liu Xiaobo este căsătorit şi nu are copii.
Antena3.ro