Antena 3 CNN Actualitate Cultură Dîncu a găsit un nume pentru conducerea Operei: Îi voi propune noului ministru al Culturii un profesionist

Dîncu a găsit un nume pentru conducerea Operei: Îi voi propune noului ministru al Culturii un profesionist

M.Z.
2 minute de citit Publicat la 00:08 04 Mai 2016 Modificat la 00:08 04 Mai 2016
dincu.jpg
Foto: Agerpres

Vicepremierul Vasile Dîncu a spus marți că-i va propune noului ministru al Culturii ''un profesionist de excepție'', ca șefia de la Opera București (ONB) să fie asigurată de Beatrice Rancea, actualmente director al Operei din Iași, potrivit agerpres.ro.

''Am discutat în această săptămână care a trecut de la prima mea întâlnire cu reprezentanții angajaților cu mai multe personalități importante ale scenei din țară și din străinătate, printre care maestrul și profesorul Andrei Șerban (Columbia University). (...) Maestrul Andrei Șerban mi-a făcut recomandarea pentru doamna Beatrice Rancea, actualmente director al Operei din Iași, un profesionist de excepție și un manager de succes. Am vorbit cu Beatrice Rancea și nu a refuzat, de principiu, această propunere. Voi face această propunere viitorului ministru al Culturii. (...) Iar noi, Guvernul, vom sprijini toate componentele acestui proiect'', a spus Dîncu.

În context, Dîncu a arătat că, prin prin numirea ''rapidă'' a unui nou director se pot găsi sau aplica soluții pentru ca Opera să redevină rapid o instituție performantă.

''Practic, misiunea mea se încheie aici. În momentul validării unui nou ministru al Culturii, acesta va prelua problematica Operei. Rămân să sprijin acest proiect în măsura în care va fi nevoie de mine. Toate discuțiile cu colectivul Operei, dar și discuția cu echipa Alinei Cojocaru și Johan Kobborg au fost pentru mine foarte interesante și cred importante și pentru ei. Am procedat cu răbdare, dar răbdarea și tactul mi-au fost răsplătite: toți cei cu care am discutat din cadrul Operei au arătat responsabilitate, dorința de a căuta soluții reale, renunțând la unele polarizări emoționale. Atmosfera este una în care, prin numirea rapidă a unui nou director, se pot găsi sau aplica soluții pentru ca Opera să redevină rapid instituția performantă pe care o știm. Sper să merg rapid la primul spectacol, fără să anunț pe nimeni, ca spectator anonim, și să pot observa că a revenit liniștea în care artiștii se pot exprima și pot crea'', a mai spus vicepremierul Vasile Dîncu.

Vicepremierul Vasile Dîncu afirmă că ''unele conflicte și manifestări spontane'' au dus la pierderi de imagine absolut nemeritate pentru colectivul Operei Române, precizând că în urma mai multor întâlniri și discuții avute cu angajații instituției nu a primit revendicări de natură conservatoare, ci mai degrabă revendicări care țin de nevoia de reformă, de modernizare.

”Azi (marți - n.r.) am continuat întâlnirile cu angajații Operei Române. M-am întâlnit de mai multe ori în ultimele zile cu angajați ai Operei pentru discuții legate de revenirea la normalitate. Am văzut infrastructura, încă având nevoie de investiții, și am analizat împreună cererile pe care angajații le au față de conducere, o conducere care azi este inexistentă. (...) Oamenii nu mi-au cerut să fie plătiți ca să nu muncească, cum uneori s-a speculat de către unii jurnaliști sau intervenienți publici, ci își doresc un repertoriu mai bogat și condiții mai bune pentru muncă și participare la viața instituției'', a declarat, marți, vicepremierul Vasile Dîncu.

El a susținut că, ''din nefericire'', s-a creat o imagine falsă despre colectivul Operei, au fost difuzate stereotipuri negative, pornind de la situații particulare.

''De exemplu, un singur om se pare că a strigat, despre plecarea străinilor, dar a devenit o imagine care, pe nedrept, s-a repercutat asupra întregului colectiv'', a adăugat el.

Vicepremierul a mai spus că printre problemele care ''trebuie rezolvate urgent'' se află o nouă conducere, chiar și interimară, reînființarea Teatrului de Operetă Ioan Dacian, păstrarea caracterului de instituție de repertoriu a Operei.

×
Etichete: Opera Vasile Dîncu
x close