O sculptură dublă, în lemn,
extrem de rară, înfăţişând un scrib egiptean şi soţia sa a fost descoperită în mormântul acestora la sud de Cairo, a anunţat Zahi Hawass, preşedintele Consiliului Suprem al Antichităţilor din Egipt. Statuia dublă realizată în lemn datează din jurul anului 2300 î.Hr. şi este ultima dintr-o serie de cinci astfel de artefacte descoperite în mormintele de la Sakkara, necropola antică a oraşului Memphis, a explicat expertul egiptean.
Numele scribului reprezentat de sculptură este Ka-Hay şi el avea rolul de a păstra însemnările divine despre faptele faraonului, iar soţia sa se numeşte Spri-Ankh. Cei doi au trăit spre sfârşitul celei de-a 5-a Dinastii sau la începutul Dinastiei a 6-a, fiind îngropaţi în partea necropolei ce este asociată cu faraonul Teti.
Mormântul în care a fost realizată această descoperire este o structură din cărămidă şi lut şi conţine o uşă falsă şi două mese pentru ofrande. Uşile false sunt decoraţiuni obişnuite pentru acea perioadă, a mai adăugat expertul egiptean.
Această descoperire a fost realizată de o echipă mixtă de arheologi egipteni şi australieni. Echipa de arheologi condusă de Naguib Kanawati de la Macquarie University din Sydney lucrează pe situl din Sakkara încă din anii '70.
Rompres