Antena 3 CNN Actualitate Cultură "Decalog" ? un spectacol de teatru, step şi pantomimă, pe scena Teatrului de Comedie Bucuresti

"Decalog" ? un spectacol de teatru, step şi pantomimă, pe scena Teatrului de Comedie Bucuresti

"Decalog" ? un spectacol de teatru, step şi pantomimă, pe scena Teatrului de Comedie Bucuresti
04 Noi 2008   •   11:52

În plină campanie electorală, în plină luptă pentru putere, Teatrul Clasic ?Ioan Slavici" Arad prezintă, în data de 4 noiembrie 2008, de la ora 19.00, pe scena Teatrului de Comedie Bucureşti, un spectacol inedit: "Decalog".

"Decalog", un spectacol de teatru, step si pantomimă, poartă semnătura regizorului Laurian Oniga, cel care a conceput şi scenariul, iar propunerea trupei arădene se pliază perfect pe această perioadă tumultoasă a campaniei electorale.

Care este legătura între campania electorală şi spectacolul de teatru? Legătura a fost găsită tocmai de regizorul Laurian Oniga, cel care a realizat acest spectacol de teatru non-verbal, care atinge câteva dintre marile probleme şi întrebări ale acestei perioade: ce suntem dispuşi să încălcăm de dragul puterii, la ce compromisuri suntem în stare să ajungem doar pentru a accede la putere, pe cine ignorăm (voit sau nu) în această luptă acerbă, unde rămân perceptele morale care ar trebui să ne conducă în viaţă?

Ineditul acestui spectacol constă şi în faptul că nu îşi propune să răspundă la aceste întrebări ? şi la multe altele desprinse din contextul luptei pentru putere ? ci doar să le afişeze. Vădit, pe faţă, evident ? redundanţă absolut necesară atunci când e vorba de un context atât de "generos". Iar limbajul folosit în "Decalog" este unul capabil să treacă orice barieră lingvistică, utilizând mijloace de expresie universal valabile.

Opţiunea regizorului pentru o astfel de exprimare este firească, dacă ne gândim la faptul că lupta pentru putere este universală, este proprie oricărei ţări, oricărei orânduiri sociale. Tocmai de aceea, spectacolul lui Laurian Oniga se bucură de mare succes şi în străinătate, fiind invitat, până acum, pe scene importante din mai multe ţări europene cum sunt: Ungaria, Germania, Elveţia şi Israel.



Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close