Antena 3 CNN Actualitate Cultură Dan Berindei: Generaţiile tinere se îndepărtează de istorie

Dan Berindei: Generaţiile tinere se îndepărtează de istorie

1 minut de citit Publicat la 23:19 22 Ian 2009 Modificat la 23:19 22 Ian 2009
Dan Berindei: Generaţiile tinere se îndepărtează de istorie
Istoricul Dan Berindei, vicepreşedinte al Academiei Române, a apreciat, joi seara, la vernisajul expoziţiei "150 de ani de la Unirea Principatelor Române", deschisă la Muzeul Naţional Cotroceni, că momentul aniversat 'nu trebuie uitat de generaţiile tinere, care, din nefericire, se îndepărtează de istorie".
"Este păcat. Oamenii aceia au ştiut să fie români, iar exemplul lor ne mai poate aduna împreună într-o lume cu dificultăţi, pe care trebuie să le înfruntăm. Curajul şi iubirea de ţară a acelor oameni este benefică", a spus Dan Berindei.
Expoziţia, prima din acest an organizată de prestigioasa instituţie muzeală, prezintă, în original, documente oficiale şi personale ale lui Alexandru Ioan Cuza printre care: actul prin care colonelul Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei, firmanele de recunoaştere a alegerii lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei şi al Ţării Româneşti la 5 şi 24 ianuarie 1859 ca şi firmanul de recunoaştere a unirii definitive semnat de sultanul Abdul Aziz (22 februarie 1861).
Sunt expuse, de asemenea, brevete şi decrete de primire a decoraţiilor din partea sultanului, diploma de studii şi paşaportul lui Alexandru Ioan Cuza, jurământul depus cu ocazia alegerii sale ca domn al Moldovei, testamentul scris la 8 ianuarie 1873, set de masă cu stema Principatelor Unite şi deviza domnului Al. I. Cuza "Toţi în unu" etc.
În expoziţie figurează, totodată, emisiuni de timbre circulate şi necirculate de 6 şi 30 de parale din timpul domniei lui Cuza, ca şi scrisori oficiale purtând timbre, ştampile şi sigilii cu însemnele celor două principate.
Cu acest prilej, Romfilatelia a prezentat un panou filatelic cu emisiuni de mărci poştale având ca temă Unirea Principatelor Române, editate în perioada 1862-1984.
În afară fondului documentar, în expoziţie mai pot fi admirate sabia de învestitură a principelui Alexandru Ioan Cuza, sabia de paradă dăruită domnitorului de principele Serbiei Mihail Obrenovici, stampe de epocă, litografii, medalii, ca şi un set de trei medalii ce prezintă proiectele monedelor pe care domnul Cuza intenţiona să le emită în 1860.
Expoziţia, deschisă sub Înaltul Patronaj al preşedintelui Traian Băsescu, a fost organizată de Administraţia Prezidenţială şi Muzeul Naţional Cotroceni în colaborare cu Biblioteca Academiei Române, Muzeul Naţional Filatelic, Arhiva Diplomatică a Ministerului Afacerilor Externe, Banca Naţională a României, Romfilatelia, Arhivele Naţionale ale României, Complexul Muzeal Naţional "Moldova".
Agerpres

×
Etichete: istoric
x close