Antena 3 CNN Actualitate Cultură Cotroceni. "Viaţa la Curtea Regelui Ferdinand I"

Cotroceni. "Viaţa la Curtea Regelui Ferdinand I"



Cotroceni. "Viaţa la Curtea Regelui Ferdinand I"
23 Mai 2007   •   18:11

O originală expoziţie - 'Viaţa cotidiană la Curtea Regelui Ferdinand I (1914-1927)' -, dedicată comemorării a 80 de ani de la moartea monarhului (iulie 1927) a fost deschisă, miercuri, la Muzeul Naţional Cotroceni. Viaţa cotidiană reprezintă un aspect mai puţin cercetat în istoriografia românească, fapt pentru care expoziţia ilustrează câteva aspecte legate de modul de viaţă al familiei regale: relaţiile de familie, vestimentaţia, masa şi alimentaţia, timpul liber, urmărind astfel valorificarea patrimoniului deţinut de Muzeul Naţional Cotroceni şi de celelalte muzee colaboratoare.

Au fost expuse fotografii şi cărţi poştale cu membrii familiei regale în diverse ipostaze, invitaţii la diferite manifestări, scrisori cu semnătura regelui şi a reginei, programul Serbărilor Încoronării din octombrie 1922, farfurii ornamentale de porţelan, busturi, cromolitografii, medalii, ordine şi plachete emise cu ocazia diverselor evenimente de la Curtea Regală.

De asemenea, publicul va putea admira obiecte de îmbrăcăminte care au aparţinut familiei regale: uniforma de mareşal a Regimentului de Escortă Regală, model 1924, mare ţinută, care a aparţinut regelui Ferdinand, o uniformă de adjutant regal, model 1895, mare ţinută, costumul de soră de caritate al reginei Maria, bluza de marinar care a aparţinut principelui Carol şi alte obiecte de vestimentaţie care au aparţinut familiei regale (ie, pieptar, rochie de copil).

Masa şi alimentaţia sunt reprezentate prin expunerea unor liste de meniuri care se serveau la mesele regale, a unor platouri, servicii de masă din faianţă şi porţelan. Au fost expuse, de asemenea, cărţi scrise de regina Maria, cărţi din biblioteca regelui Ferdinand cu cifrele regale, albume de familie, corespondenţă. Expoziţia va fi deschisă în perioada 23 mai - 23 iunie 2007.

Rompres

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close