Blik şi compania care îl editează, Adevărul Holding, "atrag atenţia asupra pericolului pe care îl constituie posibila aplicare abuzivă a Legii de apărare a moralei publice (Legea nr. 1296 - IV din 20 noiembrie 2003), dar mai ales asupra modului retrograd, de-a dreptul revoltător prin care membrii Comisiei au interpretat textul legii în cazul celor trei fotografii publicate în ziarul nostru".
Reprezentanţii Adevărul Holding susţin că vor sesiza autorităţile de la Kiev în acest caz, dar şi structurile politice europene şi organizaţiile internaţionale care apără libertatea presei. Adevărul Holding solicită sprijinul jurnaliştilor din Ucraina: "Această situaţie se poate repeta, cu nuanţele de rigoare, în cazul oricărui alt editor de presă. De aceea, cotidianul Blik iniţiază o dezbatere publică pe tema libertăţii presei, plecând de la acest caz".
Adevărul Holding a preluat operaţiunile deţinute de grupul elveţian Ringier AG în Ucraina în luna septembrie a.c.
Reacţia Clubului Român de Presă
Clubul Român de Presă a trimis scrisori MAE ucrainean şi World Association of Newspapers, în care protestează faţă de situaţia în care se află cotidianul Blik. "CRP respectă legislaţia ucraineană şi înţelege faptul că într-un stat de drept aceste legi trebuie consolidate. Credem că acest proces de consolidare legislativă ar trebui să ţină cont de gravitatea infracţiunilor, în condiţiile în care este privilegiul unui stat democratic de a aplica pedepse corecte. Din păcate, avem îndoieli că autorităţile ucrainene au respectat acest principiu în ce priveşte cotidianul Blik", a declarat Indira Crasnea, preşedintele CRP, citată de Mediafax.
"Adevărul Holding este un membru activ important al Clubului Român de Presă şi vom face toate diligenţele instituţionale posibile pentru rezolvarea acestei situaţii dificile", a mai spus Crasnea.
Iată fotografiile incriminate:
Antena3.ro