"Nu pot să-mi imaginez nici în 1900, nici pe vremea lui Ceauşescu şi nici acum nu pot să-mi imaginez că un om care are pretenţii de jurnalist, mă refer la vedeta presei româneşti, Cristian Tudor Popescu, îşi pune două poze pe prima pagină, stânga şi dreapta, sus şi cu două articole de zece rânduri dedesubt. Mi se pare că ţine de copilăria presei, de naivităţile de pionierat ale presei, nu de performanţele şi de aspiraţiile ei spre viitor şi de direcţia pe care ar putea evolua", îşi începe Nistorescu tirada la adresa unuia dintre cei mai populari jurnalişti ai momentului. Totuşi, Nistorescu remarcă faptul că "Cristian Tudor Popescu e un om cu un verb sclipitor. Cred că e peniţa cea mai acidă şi mai expresivă a perioadei de tranziţie", pentru a continua imediat cu un afront: "dar este un om care a ratat două ziare. A ratat şi Adevărul naţionalist al lui Dumitru Tinu, a ratat şi Gândul, făcând un ziar absolut anodin şi de asta a şi trebuit să părăsească volanul."
Cornel Nistorescu a fost considerat cel mai bun reporter al generaţiei sale, textele scrise de el fiind la graniţa dintre gazetărie şi literatură. Totuşi, rămân cu semnul întrebării elemente autobiografice mai puţin cunoscute, cum ar fi deplasarea sa în Irak, în 1989, într-o vreme în care la putere era Saddam Hussein. Nistorescu s-a mai remarcat în special în perioada guvernării Adrian Năstase, când fiind la conducerea cotidianului "Evenimentul Zilei" a fost una dintre puţinele voci care au făcut opoziţie într-o perioadă în care presa era supusă la numeroase presiuni din partea puterii. Din prisma experienţei incontestabile de gazetar, Cornel Nistorescu ironizează felul de face presă din ziua de azi:
"Presa are prea mulţi comentatori şi prea puţini jurnalişti. (...) Dacă deraiază trenurile într-o zi, toate trenurile din România, şi se întâmplă un accident, nu cred că au picioarele rupte mai mulţi de cinci şase reporteri şi jurnalişti."
Şi pentru că, recent, a fost implicat într-un accident de circulaţie, Nistorescu vorbeşte şi despre cum ar fi dat el o astfel de ştire, dacă s-ar fi aflat la conducerea unei instituţii de presă:
"Aş fi abordat subiectul ăla. Depinde şi ce era pe piaţă. Că dacă nu era nici o ştire interesantă, probabil că aş fi folosit două-trei zile la rând, dar dacă erau alte ştiri mai puternice, mai tari, mai de impact, aş fi trecut repede în plan secund. Să ştii că Papa Ioan Paul al II-lea a murit în prima pagină a ziarelor şi la prima ştire a jurnalelor, iar înmormântarea a fost în pagina 14."
Foto: Paginademedia.ro
Antena3.ro