În România, cărţile clasice ajung să fie citite doar din întâmplare, atunci când nu mai merge televizorul sau a picat conexiunea la internet. Nu e o glumă, ci rezultatul unui sondaj.
Copiii au schimbat volumele de Poveşti Nemuritoare pe cărţi 3D sau pe CD-uri. La Bookfest, editorii au înţeles cum merge piaţa şi s-au adaptat.
Niciun copil nu mai are răbdare să citească pagini întregi despre dinozauri, de exemplu. Subiectul poate deveni atractiv însă, dacă povestea e transpusă în imagini 3D.
"Îi atrag cărţile, dacă-i ajutăm prin jocuri, abţibilduri", spune Doru Muntean, PR la una dintre editurile participante la târg. O altă variantă sunt cărţile colorate cu sunete din savană, câmpie", adaugă Roxana Petrescu, PR la o altă editură.
Pentru copiii de 5-6 ani, au apărut cărţile cu CD, care îmbină joaca pe calculator şi cultura generală. Cărţile clasice, de poveşti, au rămas uitate în rafturile bibliotecilor.
"Copilul e conectat la tehnologie, Albă ca zăpada nu se mai poartă, decât dacă e o prinţesă de pe altă planetă", consideră Virginia Costeski, director editorial al unei edituri.
Totuşi, "interesul pentru cartea clasică rămâne, chiar dacă e la concurenţă cu filmele după poveştile clasice", asigură Manuela Chirilă, de la Biblioteca Judeţeană Neamţ.
Cărţile pentru copii sunt la ofertă la Bookfest şi au reduceri de până la 50%.