Antena 3 CNN Actualitate Cultură Controversatul Aleksandr Dughin își lansează în România volumul ”Destin Eurasianist”

Controversatul Aleksandr Dughin își lansează în România volumul ”Destin Eurasianist”

1 minut de citit Publicat la 15:07 05 Apr 2017 Modificat la 15:07 05 Apr 2017
o_1bcv06rfe138k134h7vsa6r1vdg8.jpg

Astăzi, la ora 18.00, la sala Dalles are avea loc lansarea cărții filosofului și geopoliticianului rus Aleksandr Dughin: ”Destin Eurasianist”, o antologie în traducerea lui Iurie Roșca.

Editura ”Mica Valahie” a adunat în volum o serie de scrieri esențiale ale cunoscutului gânditor creștin-ortodox de la Moscova, apărute la Chișinău pe parcursul ultimilor ani sub egida Universității Populare, precum și câteva documente programatice și un șir de articole aparținând aceluiași Aleksandr Dughin.

La lansare vor participa autorul, Aleksandr Dughin, și  traducătorul Iurie Roșca.(Mariana Heroiu, directorul editurii ”Mica Valahie”).
Dughin este considerat o figură scandaloasă a spațiului public-intelectual rusesc. Supranumit "ideologul lui Putin", Dughin a fost acuzat de mai multe ori de neofascism, naționalism, de altfel prezența sa în România generând controverse pe rețelele de socializare.

Aleksandr Gelievici Dughin (n. 7 ianuarie 1962) este descris pe Wikipedia ca fiind un geopolitician, filosof, sociolog și politician rus. Este cunoscut pentru vederile sale naționaliste și a avut legături strânse cu Kremlinul și armata rusă. De asemenea, este președintele Partidului Eurasiatic - mișcare ce pledează pentru edificarea unui suprastat eurasiatic capabil să se opună hegemoniei americane. A scris mai multe cărți de geopolitică, printre care și Bazele geopoliticii (1997). Conceptual, Dughin caută să îmbine tradiția geopoliticii clasice germane cu cea a gîndirii panslaviste, precum și cu mistica teosofică rusească”.

Dughin este văzut de mulți ca fiind ultra-naționalist, unul dintre cei care cred că pentru existența Rusiei o primă condiție este un permanent conflict cu Occidentul. Una dintre cele mai citite lucrări ale sale, ”A patra teorie politică” afirmă că liberalismul este o amenințare la adresa existenței civilizației și promovează o nouă teorie politică, una care încearcă să întoarcă argumentele modernismului împotriva sa. Ideile sale au fost combătute deseori de numeroși gânditori din Vest.

În 2015, Dughin, un apropiat al lui Putin, sugera nevoia unui imperiu eurasiatic, cu o Rusie la conducere, imperiu din care ar trebui să facă parte și România, promovând astel un nou ”Război Rece”.

×
x close