Antena 3 CNN Actualitate Cultură Conferința Internațională dedicată Politicilor Culturale, pentru prima dată la București

Conferința Internațională dedicată Politicilor Culturale, pentru prima dată la București

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 19:48 30 Iun 2022 Modificat la 19:48 30 Iun 2022
New Project
Conferința Internațională dedicată Politicilor Culturale, pentru prima dată la București Sursa foto: culturadata.ro

Conferința, desfăşurată la Biblioteca Naţională a României, a fost deschisă oficial de Sergiu Nistor – Consilier prezidențial, Lucian Romașcanu – Ministrul Culturii, Andrei Țărnea – Director General pentru Comunicare și Diplomație publică, Ministerul Afacerilor Externe și Carmen Croitoru – Director General, Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală.

"În numele Președintelui României, îmi revine privilegiul de a vă încuraja să abordați problemele importante cu care se confruntă cultura în aceste momente de criză; identificarea mijloacelor și a instrumentelor adecvate pentru creșterea participării publicului la viața culturală, împărtășind bogăția diversității noastre culturale europene și a patrimoniului cultural comun", a declarat Sergiu Nistor – Consilier Prezidențial.

"Va trebui să ne adaptăm acestei noi realități de criză, astfel încât să putem ghida cultura în direcția corectă. Este o provocare majoră pentru toate domeniile, în mod special pentru domeniul cultural. Cred că această Conferință va stimula noi idei și noi proceduri de urmat. Cultura creează propriul flux. Călătorește, se mișcă, îi urmează pe artiști, iar nouă ne revine sarcina de a crea politicile potrivite, de a formula o viziune clară și o strategie pentru viitor care să îi ajute pe cei care activează în domeniul cultural", a subliniat Lucian Romașcanu, ministrul Culturii.

"Cultura este mijlocul prim de comunicare și semnalizare  de valori și este la fel de importantă pentru identitate, precum este pentru propagandă sau campanii de influență. Însă cultura este și o sursă de dialog, de înțelegere și cooperare, fie că este vorba despre cooperare transfrontalieră sau internațională. Cultura este, de asemenea, o forță structurală care generează procese, instituții și cadre astfel încât comunitățile și țările să existe, sa prospere și să se dezvolte. Protejarea patrimoniului, mobilitatea artiștilor, suveranitatea culturală – toate reprezintă o prioritate într-un context precum cel actual", a punctat Andrei Țărnea – Director General pentru Comunicare și Diplomație publică, Ministerul Afacerilor Externe.

"Este un moment esențial pentru România care plasează țara noastră pe harta internațională a politicilor culturale. Suntem onorați să fim co-organizatorii acestui eveniment, inițiat de Asociația Internațională Compendium of Cultural Policies & Trends, care aduce împreună la București experți în politici și strategii culturale din toată Europa alături de profesioniști și administratori culturali, într-un demers de solidaritate și reziliență dincolo de granițele geografice. Conferința este, totodată, o oportunitate de a discuta despre premisele elaborării Strategiei Sectoriale în Domeniul Culturii 2023-2030, care pornește, pentru prima dată, de la o amplă analiză a tuturor sectoarelor culturale și creative din România", a precizat Carmen Croitoru – Director General, Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală.

Printre personalitățile care au fost prezente în calitate de speakeri la Conferință se numără: Milena Dragićević Šešić – Șef al Catedrei UNESCO pentru Interculturalism, Managementul Artei și Mediere (Belgrad, Serbia), Oleksandr Butsenko – Director al Centrului de Dezvoltare „Democrație prin cultură” (Ucraina) – online, Giuliana De Francesco – Director pentru coordonarea afacerilor europene și internaționale, Ministerul Culturii din Italia și Kathrin Merkle – Director al Diviziei Cultură și Patrimoniu Cultural, Direcția Generală pentru Democrație, Consiliul Europei (CDCPP).

×
x close