Antena 3 CNN Actualitate Cultură Concertul de Anul Nou de la Viena. Cum poţi obţine bilete la cel mai popular eveniment de muzică clasică (VIDEO)

Concertul de Anul Nou de la Viena. Cum poţi obţine bilete la cel mai popular eveniment de muzică clasică (VIDEO)

1 minut de citit Publicat la 14:16 03 Ian 2010 Modificat la 14:16 03 Ian 2010
Concertul de Anul Nou de la Viena. Cum poţi obţine bilete la cel mai popular eveniment de muzică clasică (VIDEO)
Concertul de Anul Nou de la Viena este cel mai popular eveniment de muzică clasică din lume. ?Marşul lui Radetzky? sau valsul ?Dunărea Albastră? sunt numai câteva dintre compoziţiile care încântă în fiecare an aproape un miliard de telespectatori din lumea întreagă. Însă, numai o parte dintre aceştia, cei mai privilegiaţi dar şi cei mai norocoşi, pot asculta din sala de concert compoziţiile familiei Strauss.

Preţul biletelor variază între 30 de euro şi 940 de euro. Însă, din cauza numărului prea mare de persoane care doresc să participe la concert, biletele se obţin numai prin tragere la sorţi. Aceasta are loc la începutul fiecărui an. În acest fel, toată lumea are şanse egale de a obţine un bilet.

Persoanele care doresc să participe la tragerea la sorţi trebuie să completeze un formular şi să-l înscrie în competiţie în perioada 2 şi 23 ianuarie. Formularul poate fi descărcat de pe site-ul Filarmonicii din Viena.




În ciuda regulilor stricte, multe dintre locurile din sala de concert sunt rezervate de familiile importante din Austria, care îşi transmit dreptul de a participa la concert din generaţie în generaţie.




Concertul de Anul Nou (Das Neujahrskonzert der Wiener Philharmoniker) al Orchestrei Filarmonice de la Viena are loc în fiecare an în dimineaţa zilei de 1 ianuarie la Viena, în Austria. Muzica este în principal cea a familiei Strauss(Johann Strauss I, Johann Strauss II, Josef Strauss şi Eduard Strauss). Florile care decorează sala de concert Wiener Musikverein sunt donate anual de către oraşul San Remo din Italia.

Concertul se termină totdeauna cu o serie de bis-uri după programul principal. Apoi, muzicienii urează în cor audienţei un an nou fericit şi încheie concertul cu Valsul Dunărea Albastră al lui Johann Strauss II urmat de Marşul lui Radetzky. În timpul acestei ultime piese, audienţa aplaudă în ritmul melodiei, iar dirijorul se întoarce să dirijeze audienţa în locul orchestrei.

Primul concert a avut loc în 1939 (pe 31 decembrie al acelui an) şi a fost dirijat de Clemens Krauss. La ediţia 2009/2010, concertul a fost dirijat de Georges Pretre.

IMAGINI DE LA CONCERTUL DE ANUL NOU DE LA VIENA, EDIŢIA 2009/2010



Antena3.ro

×
Etichete: concert Viena anul nou
x close