Antena 3 CNN Actualitate Cultură Comisia de Cultură a Camerei respinge modificările Legii audiovizualului

Comisia de Cultură a Camerei respinge modificările Legii audiovizualului

1 minut de citit Publicat la 15:47 19 Feb 2008 Modificat la 15:47 19 Feb 2008
Comisia de Cultură a Camerei respinge modificările Legii audiovizualului
Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor a respins o iniţiativă legislativă de modificare a Legii audiovizualului, iniţiată de europarlamentarul Daciana Sârbu, care prevedea, în principal, ca televiziunile şi radiourile să retransmită, în mod obligatoriu, cel puţin 40% opere cinematografice şi audiovizuale europene.

Proiectul legislativ, elaborat de Daciana Sârbu, Lavinia Şandru, Victor Ponta, Emil Radu Moldovan şi Olguţa Vasilescu, prevedea faptul că "orice difuzor radio, tv va include în programul său de difuzare, în intervalul orar 7- 24.00, un procent de cel puţin 30% opere cinematografice şi audiovizuale de expunere originală română şi un procent de cel puţin 40% opere cinematografice şi audiovizuale europene, în afara timpului alocat informaţiilor, manifestărilor sportive, jocurilor, publicităţii, precum şi serviciilor de teletext şi teleshoping".

Prezent la dezbaterile Comisiei pentru Cultură, Ioan Onisei, membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), a explicat deputaţilor că dacă ar fi aprobată această modificare a Legii audiovizualului, ar fi în neconformitate cu prevederile Directivei europene privind serviciile media audiovizuale.

El a cerut respingerea propunerii legislative, având în vedere că şi punctul de vedere ale Guvernului în privinţa acestei modificări aduse Legii audiovizualului este negativ.

Tototdată, Onisei a precizat că procentul de difuzare a creaţiei cinematografice şi audiovizuale europene, prevăzut de Directivă, este de 10% din timpul de difuzare al radiourilor şi televiziunilor, cu excepţia timpului alocat informaţiilor, manifestărilor sportive, jocurilor, publicităţii, precum şi serviciilor de teletext şi teleshoping.

În plus, el a atras atenţia Comisiei că CNA are în lucru un proiect de modificare a Legii audiovizualului, pentru a o pune în concordanţă cu noua Directivă europeană a audiovizualului. Deciziile privind modificările se vor lua joi.

Proiectul legislativ de modificare a Legii audiovizualului prevedea şi amenzi de la 10.000 de lei la 50.000 de lei, faţă de 5.000 de lei - 50.000 de lei, pentru infracţiuni de încălcare a legislaţiei audiovizuale.

Parlamentul European a adoptat, la sfârşitul lui 2007, Audiovisual Media Services Directive - Directiva privind serviciile media audiovizuale. Noile prevederi legislative, reunite în cadrul Directivei, le actualizează pe cele incluse în cadrul Directivei Televiziunea Fără Frontiere, adoptată în 1997.

Se iau în calcul dezvoltarea tehnologiilor audiovizuale şi de publicitate. Ele se vor aplica şi "serviciilor de tip TV", cum ar fi programele TV transmise prin streamuri online, dar nu şi site-urilor private.

Antena3.ro

×
x close