Antena 3 CNN Actualitate Cultură Colier vechi de 5000 de ani descoperit de un ţăran în Bulgaria

Colier vechi de 5000 de ani descoperit de un ţăran în Bulgaria

Colier vechi de 5000 de ani descoperit de un ţăran în Bulgaria
01 Aug 2007   •   16:08

Un bãrbat din Karlovo a scos din pământ aproape 25.000 de mici arcuri de aur, vechi de 5.000 de ani. Bărbatul a găsit această comoară în timp ce cultiva pământul. El a strâns arcurile şi a făcut un colier pentru soţia sa. Soţul vânzătoarei nu ştia exact valoarea obiectelor şi nici nu s-a gândit să întrebe un specialist.

"Arheologii au descoperit arcurile de aur accidental, când au intrat în magazin şi au văzut-o pe vânzătoare purtând colierul", a spus profesorul Bozhidar Dimitrov, directorul Muzeului Naţional de Istorie din Bulgaria. Bărbatul norocos nu numai că le-a arătat unde a descoperit comoara, dar le-a vândut arheologilor colierul, pe 1.000 de leva. O echipă de arheologi de la Muzeul Naţional a mai lucrat cândva în acea zonă. Ei cred că femeile influente din antichitate purtau arcurile prinse în păr. Bijuteria era făcută cu o precizie şi o fineţe surprinzător de mare pentru tehnologia vremii. "Chiar şi în prezent, bijuteriile nu pot fi făcute astfel fără a folosi lupa", a spus profesorul Dimitrov.


Mărimea detaliului este de 0,5 milimetri. Arheologii cred că femeile îngropau pe câmp, la un nivel superficial, cinci sau şase astfel de bijuterii mici, după rugăciune. Arcurile de aur sunt identice cu cele descoperite în timpul excavărilor din Troia, care datau din aceeaşi epocă - 3000 î.Hr. "Este foarte posibil ca acestea să fi fost făcute în Karlovo", a explicat Bozhidar Dimitrov.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close