CNA a luat la puricat ediţiile din perioada 14 - 17 octombrie, precum şi pe cea din 19 octombrie, faţă de care s-au înregistrat mai multe reclamaţii, potrivit Consiliului. Deciziile au fost luate în urma unui dialog "spumos" între membrii Consiliului, argumentele luate în discuţie fiind parcă desprinse din schiţele lui Caragiale.
Potrivit Departamentului de Monitorizare al CNA, în emisiunea din 19 noiembrie, Mircea Badea se face vinovat de comentarii aduse campaniei electorale, folosind termeni precum "porcăria asta", "prosteală naţională" şi "şmenozeală". Badea a vorbit şi despre textele scrise de Gabriel Liiceanu, spunând: "Se dă cu cremă pe corp. Nu e minunat? Nu mai mâncaţi trei zile, nu? Zece zile? Nu vă supăraţi, domnule Liiceanu, da' pipi când faceţi, faceţi pipi... o dată, aveţi probleme cu prostată?".
"Problema pe care am pus-o a fost aceea a limbajului şi a modului în care domnul Badea a comentat sistemul electoral. Vrem nu vrem, avem alegeri democratice în România", a spus Ioan Onisei, membru al CNA. "Aceste emisiuni conţin o categorie de limbaj interzisă de Cod (Codul de reglementare al conţinutului audiovizual). Nu am nimic împotriva acestei emisiuni, nu am nimic împotriva tipului acestuia de emisiuni, cunosc ce înseamnă pamflet", a declarat Onisei.
"Badea poate să creadă despre sistemul ăsta că este prost. E dreptul lui să creadă asta şi să o şi comunice", a spus Răsvan Popescu, preşedintele CNA.
"Cel puţin în privinţa comentariilor la domnul Liiceanu, mi se par nişte comentarii normale pentru o persoană care citeşte o carte de asemenea natură. Să spui tu cu ce creme te dai, pe ce parte, cu ce parfumuri te dai....", a declarat Grigore Zanc.
În emisiunea din 14 octombrie, Mircea Badea a citit informaţii postate de Dragoş Sebastian Bârgău pe blogul personal. Acesta spunea că s-ar muta în Austria, pentru că acolo are voie să consume bere în timp ce se află la volan. Pe blog era postată şi o fotografie, care-l prezenta bând dintr-o sticlă în timp ce se afla la volan, spun cei de la Departamentul monitorizare al CNA. Badea a spus despre blogger că este "cretin sinistru", "dobitoc purulent", "bou", "gibon cretinoid", fără să îi repcizeze , totuşi, identitatea.
În plângerea CNA, Dragoş Sebastian Bârgău spune că: "Mircea Badea a folosit un limbaj calomnios împotriva mea pe baza unei fotografii luate de pe blogul meu personal, încălcând astfel şi drepturile de autor. Prin afirmaţiile lui Mircea Badea am fost profund jignit (în unele emisiuni chiar m-a înjurat mascat de mamă), mai ales pentru că nu a citat sursa şi faptul că, în al doilea comentariu la acel articol, am specificat că în acea sticlă era apă şi nu bere".
"Omul ăsta a fost jignit, i s-a dat imaginea, dar dacă e pe blog, nu e în domeniul public?", s-a întrebat Christian Mititelu. "El se plânge, dar el însuşi şi-a pus acea poză pe blog. Ironiile lui Badea se adresează unei subcategorii", a continuat acesta.
"Poţi tu să mergi şi să bei la volan? Nu este un motiv de făcut mişto de un asemenea om?", s-a întrebat şi Gabriel Zanc.
În acelaşi timp, Ioan Onisei a spus că, într-o singură emisiune, Micea Badea "are cel puţin de zece ori insulte la adresa acestui om".
CNA a analizat şi o plângere a Institutului pentru Politici Publice (IPP), cu privire la emisiunea "În gura presei" din 15 octombrie. Potrivit IPP, Mircea Badea "supune minoritatea rromă unui tratament injust prin inovarea ei în contextul afirmaţiilor despre atentatul de la 11 septembrie 2001 din Statele Unite". Institutul se referă la un comentariu al lui Badea, care a vorbit despre Revoluţia din 1989, făcând o paralelă cu atentatele din 11 septembrie: "Aţi văzut atentatele de la 11 septembrie, există o carte despre atentate. Versiunea oficială, adică doi ţigani cu două catere au dat jos turnurile, care s-au dat jos pentru că s-a topit structura de metal. Deci ceva penibil. Varianta oficială e penibilă, dar există".
Prin urmare, IPP a cerut preşedintelui CNA să ia "măsurile care se impun pentru a promova respectul pentru drepturile omului în emisiunile de televiziune din România".
"Termenul de ţigani e un termen mult mai larg. Este, după părerea mea, descrierea unui comportament, care nu are nicio legătură cu rasa. Dacă spui ?nu te mai ţigăni pentru trei lei? (...) e un fel de a vorbi", a declarat Christian Mititelu, membru CNA.
"Nu este vorba despre rromi sau ţigani, care ar fi acţionat acolo. El spune că doi ţigani s-au dus şi au tăiat acolo şi au căzut blocurile. E o expresie generică. Asta înseamnă că eu am jignit etnia rromă sau romii din România?", a comentat Grigore Zancm care spune că Mircea Badea "bagatelizează puţin treaba", arabii fiind "mai tuciurii".
În acelaşi timp, Attila Szasz, alt membru al Consiliului, nu a fost de acord cu Mititelu şi cu Zanc. "Nu sunt de acord. Nu mi se pare normal", a spus acesta. "De ce a zis doi ţigani şi nu a zis doi nemţi?", s-a îmtrebat Attila Szasz.
"Este o stereotipie", a declarat Gelu Trandafir, referindu-se la cuvântul "ţigan".
"Chestiunea se pune, în opinia mea, apropo de reglementările din Cod, dacă este o afirmaţie de ordin discriminatoriu sau nu la adresa unei minorităţi", a declarat Onisei. "În orice caz nu e în sensul precizat de Institutul de Politici Publice", a spus Răsvan Popescu, preşedintele CNA.
"Cuvântul a fost folosit ca şi o asemănare cu o anumită naţie, nu discriminatoriu sau peiorativ la adresa unei etnii", a declarat Cristina Bachmeier, reprezentantul trustului Intact la şedinţa CNA.
CNA a analizat şi emisiunea "În gura presei" din 17 octombrie, cea în care Mircea Badea a citit şi comentat un articol apărut pe prima pagină în România Liberă. În respectivul articol, Bogdan Costea analiza felul în care Victor Piţurcă a fost reţinut pe aeroportul Henri Coandă şi dus la DNA. În legătură cu emisiunea, CNA a primit o reclamaţie de la Lucian Costel Oprea. "Realizatorul emisiunii a jignit explicit, folosind cuvinte precum "dobitoci", "cretini", "oligofreni", "imbecili", precum şi generic ("numărători de cornere" etc), o întreagă categorie profesională, anume ziariştii sportivi, apreciind că un editor sport, de pildă, Bogdan Costea, de la România Liberă, de vreme ce merita calificativele de mai sus nu are calitatea de a deschide ziarul, articolul (...) Eu însumi sunt ziarist sportiv, de 37 de ani, absolvent al Facultăţii de drept cu 35 de ani în urmă (...) Aceste jigniri continue proferate de amintitul realizator la adresa breslei, coroborate cu un militantism dubios legat de autorităţile statului devin absolut periculoase, inacceptabile", a declarat Lucian Costel Oprea.
Îîn emisiunea respectivă, Mircea Badea a spus: "Este absolut uluitor cum presa (...) este atât de încântată, atât de încântată, de imbecil fericită (...)", potrivit Departamentului de Monitorizare al CNA. Badea i-a numit pe ziarişti "cretini", "dobitoci", "oligofreni".
Mircea Badea a citit şi din cotidianul România Liberă, spunând: "Ce dracu înseamnă acţiune de preluare, băi, dobitoci? (....) ştiţi cine semnează:? Bogdan Costea, editor sport. A, deci un numărător de cornere, un specialist în pasul la ofsaid (...) la ce rahat de preluare se pricepe el? Editor sport. Deci, îţi dai seama cât de proşti sunt ăştia de la România Liberă dacă l-au pus pe un editor de sport să scrie articol de pagina întâi ?(...)".
Moderatorul a pomenit şi despre "gibonii care scriu pe blogul lui Tolontan", făcându-l "bou" pe unul dintre cei care postaseră comentarii, pe numele său Alexandru Petria.
"Sunt nişte afirmaţii înainte, după care se aduce în discuţie numele editorului (...) Poate fi lezată imaginea unei persoane, nu a unei categorii", a spus Răsvan Popescu. "Nu a făcut nicio reclamaţie, nici ziarul", a declarat Răsvan Popescu, referindu-se la editorul Bogdan Costea şi la ziarul "România Liberă". "Facem dreptate cu forţa?", spune Cristina Trepcea.
"Problema este că se foloseşte acest limbaj", a declarat Ioan Onisei. "Uitaţi-vă la importanţa care i se dă presei sportive, unor personaje, Piţi, Meme. Acesta e contextul în care el face un pamflet", a spus Christian Mititelu.
După lungi discuţii, membrii CNA au decis, cu şapte voturi pentru şi unul împotrivă, să someze public postul Antena 3, pentru încălcarea art. 42, alin. 4 din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia "Realizatorii emisiunilor au obligaţia să nu permită invitaţilor să folosească un limbaj injurios sau să instige la violenţă împotriva altor persoane".
În ceea ce priveşte scrisoarea de avertizare trimisă postului Antena1, aceasta a fost trimisă pentru că televiziunea ar fi încălcat legislaţia audiovizuală privind protecţia copilului.
CNA a decis să someze public postul Antena 3, după ce propunerea de amendare a postului cu 2.500 de lei şi de transmitere a unei scrisori de atenţionare televiziunii nu au întrunit numărul de voturi necesar pentru acordarea sancţiunii.
Antena3.ro