Antena 3 CNN Actualitate Cultură Cetatea Histria devine monument european

Cetatea Histria devine monument european

Cetatea Histria devine monument european
28 Mai 2007   •   11:25

Cetatea Histria va intra începând de luni pe Lista Patrimoniului Cultural European, o placă ce marchează noul statut al monumentului urmând să fie aşezată la intrarea în Muzeul sitului arheologic. Evenimentul va avea loc cu prilejul celei de a 41-a ediţii a Sesiunii Naţionale de Rapoarte Arheologice. Momentul marchează finalul primei serii de monumente din România înscrise pe Lista Patrimoniului European.

Întemeiată în secolul al VII-lea î.Hr. (anul 657 î.Hr., după istoricul Eusebius) de colonişti veniţi din Milet, Histria a avut o dezvoltare neîntreruptă, timp de 1300 de ani, până în epoca romano-bizantină. Cetatea a fost distrusă de atacurile avaro-slave, în cursul secolului al VII-lea, şi, treptat, a fost părăsită de locuitorii săi. Histria reprezintă unul dintre cele mai importante situri arheologice ale României şi din zona litoralului Mării Negre.

Palatul Cantacuzino şi Ateneul Român din Bucureşti, Cetatea Histria şi Calea Eroilor din Târgu-Jiu au fost înscrise, pe 13 februarie, pe Lista Patrimoniului European, după o reuniune a miniştrilor Culturii din statele Uniunii Europene, organizată la Berlin.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close