Antena 3 CNN Actualitate Cultură Cenzură?! Un reportaj "politic" refuzat de "Cotidianul" a ajuns pe bloguri

Cenzură?! Un reportaj "politic" refuzat de "Cotidianul" a ajuns pe bloguri

Cenzură?! Un reportaj "politic" refuzat de "Cotidianul" a ajuns pe bloguri
02 Sep 2008   •   14:06

Oficial, în presa modernă nu mai există cenzură. A rămas un rest al istorie, în plin elan democratic al libertăţii cuvântului. Totuşi, uneori unele texte nu apar. Nu pentru că ar mai fi cenzură în presă, "Doamne fereşte!", ci din motive adânc elaborate: nu mai e spaţiu la gazetă, subiectul nu e de prea mare interes, parcă nu e scris cu "zvâc". Alaltăieri, în epoca cenzurii, era simplu: materialul nu intra şi atât. Acum, există mereu o explicaţie!

Reportajul care ar fi apărut "într-o lume fără şefi"

Aşadar, o explicaţie a existat şi pentru refuzul ziarului "Cotidianul" de a publica un reportaj savuros de la şcolile de vară ale tinerilor liberali şi democraţi, reportaj scris de veteranul gazetar Lucian Gheorghiu. Din fericire, astăzi internetul e deja inventat, iar blogurile au apărut de ceva vreme. Aşa că textul lui Lucian Gheorghiu a apărut pe blogul jurnalistului Cristian Şuţu, de la "Cotidianul". "Acest reportaj scris cu mînuţa lui Lucian Gheorghiu trebuia să apară în ziarul Cotidianul, dacă am fi trăit într-o altă lume. Una mai bună. Fără reguli. Fără griji. Fără şefi. Doar cu entuziam.", notează cu tristeţe Şuţu pe blog. Imediat, materialul a fost preluat de mai multe bloguri, a început să circule. Demersul ziarului Cotidianul de a opri reportajul s-a dovedit a fi inutil. Să nu uităm, nu mai există cenzură :).

Despre "Ritii Pitii" din PD-L

Vă lăsăm plăcerea de a citi integral reportajul lui Lucian Gheorghiu, nepublicat de ziarul Cotidianul, pe blogul lui Cristian Şuţu. Acum, doar câteva frânturi din el, observaţii care probabil au contat în soarta pe care a avut-o materialul: "Şi, de la început, trebuie să ne gândim la şefa tinerilor PD-L-işti: europarlamentara Monica Iacob Ritzi. Sau ?Ritii Pitii?, cum observă Lucian Gheorghiu că o strigă colegii pe la spate. Şi, ca un făcut, aşa i-a rămas numele până la finalul reportajului.

"Elena cea mică", fata lui Băsescu

Alte pasaje interesante fac referire la Elena Băsescu. Fiica preşedintelui Train Băsescu. "Elena cea mică", cum e numită în materialul refuzat de la publicare. ?Anul ăsta şcoala este facută special pentru ea. Trebuise să devină vedeta number one, îmi şopteşte discret un cursant", notează Lucian Gheorghiu în reportajul său. Să nu se fi documentat bine jurnalistul? Să fi ştiut cei de la Cotidianul că adevărul e altul? :)

Caiac şi Tolea printre tinerii politicieni

"O noua bilă neagră pentru tinerii liberali. De menţionat că patronul discotecii a interzis accesul camerelor de luat vederi. De ce? Probabil pentru că discoteca este des frecventată şi de persoane văzute în cortegiul funerar al lui Caiac", scrie Lucian Gheorghiu. Hmmm... Se părea că informaţiile despre Caiac sunt difuzabile. Probabil nu şi aceasta. Cum se pare că nu şi-a găsit rostul în "Cotidianul"nici informaţia despre anturajul tinerilor politicieni: "A mai fost un personaj prin preajmă care a captat atenţia. Nimeni altul decât în exces mediatizatul ? din serialul Elodia - ?Tolea? Ciumac."

Cum se modifică "ambientul" la TV

"Trebuind să intre ?in direct? pe Realitatea TV, dar de pe ?teritoriul? liberalilor, ?Ritii Pitii? a refuzat să stea într-un fotoliu galben. Deh, culoarea duşmanului politic. Pentru a nu se rata ?directul?, s-a schimbat ambientul." Cam ăsta e textul de final al materialului scris de Lucian Gheorghiu. Uite, alţii au putut să schimbe "ambientul". Cine ştie, poate în televiziune e mai uşor. La ziar e mai mult de modificat. Şi, cum nu mai există cenzură, nimeni nu se mai bagă astăzi la corectat. :)

Citiţi integral reportajul lui Lucian Gheorghiu pe blogul lui Cristian Şuţu.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close