Antena 3 CNN Actualitate Cultură Ce se ascunde într-unul din cele mai faimoase tablouri din lume. Un astronom a făcut descoperirea

Ce se ascunde într-unul din cele mai faimoase tablouri din lume. Un astronom a făcut descoperirea

O.P.
1 minut de citit Publicat la 11:03 19 Sep 2014 Modificat la 11:03 19 Sep 2014
impresie_rasarit_de_soare___impression_sunrise_de_claude_monet1.jpg
Tabloul lui Claude Monet „Impresie. Răsărit de soare” este una dintre cele mai celebre picturi ale lumii: ea a dat numele unui întreg curent artistic, rămas în istoria artei sub numele de impresionism. Dar multă vreme specialiştii nu au putut stabili la ce dată a fost pictat tabloul, care poartă o datare vagă, iar unii au susţinut chiar că, în ciuda titlului dat de autor, ar reprezenta un asfinţit şi nu un răsărit de soare. Acum, munca „detectivistică” a unui astronom a ajutat la rezolvarea enigmei.Donald Olson, astronom şi profesor de fizică la Texas State University, este cunoscut pentru analizele sale care au ajutat la lămurirea unor controverse istorice.

Olson a studiat întâi fotografii istorice ale portului Le Havre (reprezentat în tablou), pentru a reconstitui vederea spre sud-est pe care ar fi avut-o Monet din camera sa de hotel.

Soarele pictat de Monet apare aşa cum ar fi arătat la 20-30 de minute după răsărit, afirmă Olson. Astronomul a calculat apoi în ce zile acest moment ar fi coincis cu fluxul – singura perioadă în care corăbiile mari ar fi putut intra în apele puţin adânci ale portului, aşa cum  arată scena din tablou, scrie descoperă.ro.

Pentru a reduce numărul posibilităţilor, Olson a cercetat rapoartele meteorologice din epoca respectivă, eliminând zilele în care fusese furtună. Apoi, felul în care sunt orientate fuioarele de fum din stânga imaginii arată că vântul bătea către est – informaţie care a fost iarăşi confruntată cu rapoartele meteo.

Olson a obţinut în acest fel doar două date posibile la care ar fi putut fi pictat tabloul: 13 noiembrie 1972 sau 25 ianuarie 1973.

×
x close