Incendierea şi demolarea caselor de patrimoniu pare să fie o afacere extrem de bănoasă pe timp de criză. Incendiile au distrus zeci de case numai în Bucureşti, iar în ţară, în jur de 550 de lăcaşe de cult au dispărut, parţial sau total în flăcări.
Mulţi proprietari încearcă ?să scape?, chiar şi prin incendiere, de povara istorică, susţin ziariştii de la Jurnalul Naţional. Miza o constituie, de fapt, terenurile pe care sunt amplasate imobilele.
Cel interesat de teren evită astfel avizele de demolare, cerute de lege şi aprobate numai de Ministerul Culturii.
Calea Moşilor, zona Pache Protopopescu sau Calea Victoriei sunt zonele unde, în ultima perioadă, pompierii au intervit pentru a stinge incendii produse la case de patrimoniu.
La cele mai multe dintre incendii, vinovaţi au fost găsiţi oamenii străzii aciuaţi prin aceste case. Cu toate astea, există şi martori care susţin că interesele la aceste clădiri sunt mari şi că uneori în spatele unui banal incendiu se ascund numele unor investitori imobiliari.
Autorităţile nu par interesate de soarta caselor monument, care după ce sunt incendiate intră într-o suveică imobiliară. Acestea sunt vândute de mai multe ori, pentru a se pierde şirul proprietarilor.
Moara lui Assan, Casa lui Mihai Ormolu, Hanul Solacolu sau Hanul Gabroveni sunt doar câteva dintre casele cu tradiţie care, în loc să fie protejate de lege, au dispărut de pe harta capitalei vechi.
Antena 3