“Acea casă a avut trei proprietari de la răscoală şi până acum. A fost a familiei Ciornei, notarul de la vremea respectivă din Flămânzi. Ulterior acesta a vândut-o unui învăţător, Dumitru Simionescu. Copii domnului Simionescu au vândut-o actualului proprietar, Constantin Gaşpar”, a spus Constantin Pitorac, conform sursei citate.
“Într-o noapte am realizat că de la casa aceea a plecat scandalul în 1907. Casa era a lui Costache Ciornei, un om respectat de ţărani. În acel moment, administratorul de pe moşie era la notar să servească masa. A fost chemat de ţărani afară, a primit pumni… Doresc foarte mult să achiziţionăm acea casă şi să o refacem. Zidurile nu au fost distruse. A fost pus doar un acoperiş din azbociment şi despicat cerdacul. Am avut o discuţie cu doamna Gaşpar. Era cam speriată. I-am spus că nu i se va întâmpla nimic rău. Vrem să-i oferim un teren, să construim o casă nouă iar acea casă să o reface şi să facem punct muzeistic”.
Mai mult decât atât, primarul Pitorac va încerca să găsească cât mai multe obiecte care să amintească de răscoala din 1907 astfel încât această localitate să devină atractivă pentru turişti.
“Nu au mai rămas prea multe lucruri. A mai rămas poarta de la fostul conac care este degradată. Nici nu exista în patrimoniu. Am obţinut o hotărâre judecătorească şi o introduce în inventarul public ca ulterior să pot face dosarul să devină monument istoric, să o reabilitez. După 1990 s-au făcut nişte greşeli. S-au dat locuri de casă pe locul unde a fost conacul şi a construit fiecare cum a vrut. A mai rămas o jumătate de hectar care a fost concesionat la o persoană şi vreau să îl iau înapoi, să fac un parc”, a mai precizat Constantin Pitorac.
Singurul lucru care mai aminteşte de Răscoala din 1907 este monumentul din centrul oraşului Flămânzi.