Antena 3 CNN Actualitate Cultură Cartea „Indignaţi-vă” scrisă de nonagenarul Stéphane Hessel, un fenomen editorial

Cartea „Indignaţi-vă” scrisă de nonagenarul Stéphane Hessel, un fenomen editorial

1 minut de citit Publicat la 15:46 06 Ian 2011 Modificat la 15:46 06 Ian 2011
Cartea „Indignaţi-vă” scrisă de nonagenarul Stéphane Hessel, un fenomen editorial
Foto: brivemag.fr
O carte de câteva zeci de pagini, scrisă de un bătrânel necunoscut de 93 de ani, care nu conţine sex, glume şi nici măcar un mesaj prea original. Un dezastru editorial? Nu, mai degrabă un fenomen editorial. Aşa îşi încep articolul jurnaliştii de la The Independent care descriu in termeni pozitivi, ba chiar entuziaşti, cartea „Indignez vous!” (Indignaţi-vă), care poartă semnătura nonagenarului Stéphane Hessel.

Volumul, care costă numai 3 euro, a fost vândut în peste 600.000 de exemplare în numai trei luni, în timp ce alte 200.000 îşi aşteaptă rândul la imprimerie. Manifestul către „o revoltă paşnică”, aşa cum numeşte Hessel volumul pe care l-a scris, a reuşit să se claseze pe primul loc în topul celor mai vândute cărţi în perioada Crăciunului în Franţa.

Succesul extraordinar al cărţii poate fi interpretat în mai multe moduri. În timp ce unii spun că popularitatea volumului se poate datora preţului accesibil, reprezentanţii editoriali susţin că mesajul este cel care a atins un punct sensibil al publicului din Franţa şi din întreaga lume.

În cartea sa, Stéphane Hessel atacă dictatura pieţelor financiare, prăpastia dintre bogaţi şi săraci, dar şi modul în care sunt trataţi de către Israel palestinienii din Gaza. Hessel apreciază însă câteva progrese remarcabile în istoria ultimului secol precum: sfârşitul Apartheidului, căderea Zidului Berlinului şi decolonizarea.

Stéphane Hessel s-a născut în 1917, la Berlin, într-o familie de evrei. În 1937, acesta a devenit cetăţean francez şi s-a implicat în mişcarea de Rezistenţă în anii ocupaţiei naziste. Hessel a reuşit să scape cu viaţă din lagărele de concentrare de la Buchenwald şi Dora, a fost diplomat, iar în 1948 s-a numărat printre intelectualii care au redactat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.

×
x close