?Cred că Statele Unite trebuie să dea într-adevăr un exemplu pentru restul lumii. Fiind cel mai mare poluator şi cea mai mare economie din lume, trebuie să dăm, până la urmă, un exemplu prin politica noastră de mediu?, declara Leonardo Di Caprio, în calitate de producător si co-scenarist. Cum era de aşteptat, Michael Moore este şi mai virulent în filmul ?Sicko?, care atacă, în stilul său caracteristic, sistemul american de sănătate.
Potrivit lui Moore, 50 de milioane de americani sunt complet lipsiţi de asigurare de sănătate. Dar, în opinia sa, nici cei asiguraţi nu o duc prea bine deoarece companiile medicale urmăresc în primul rând profiturile: ?Ca să-şi maximizeze profiturile, ei le dau pacienţilor cât mai puţină îngrijire cu putinţă, iar pentru mine asta e imoral şi n-are ce căuta în societatea noastră. Suntem ultima ţară occidentală industrializată în această situaţie şi e nevoie de o schimbare?.
La Cannes, filmul lui Moore a fost aplaudat de critici, dar unele voci i-au reproşat totuşi exagerările, la fel ca în producţiile sale anterioare. Iar Administraţia americană l-a pus sub anchetă pentru că, în timpul filmărilor, s-a deplasat în Cuba, aflată sub embargo. Moore spune că dorea, de fapt, să meargă la Guantanamo, ca să arate că deţinuţii de acolo sunt mai bine îngrijiţi decât americanii care s-au îmbolnăvit după atentatul de la 11 septembrie.
Antena 3