Antena 3 CNN Actualitate Cultură Cannes. Documentar despre afacerea Litvinenko

Cannes. Documentar despre afacerea Litvinenko

Cannes. Documentar despre afacerea Litvinenko
26 Mai 2007   •   12:52

Controversatul documentar despre afacerea Litvinenko - fostul agent rus ce a fost asasinat prin otrăvire cu substanţe radioactive în luna noiembrie la Londra - în care sunt prezentate în detaliu acţiunile sale împotriva ?regimului corupt? de la Kremlin condus de Vladimir Putin, a fost prezentat vineri la Cannes. Documentarul ce poartă titlul "My Friend Sasha: A Very Russian Murder" a fost realizat de Andrei Nekrasov şi a fost prezentat vineri în avampremiera proiecţiei sale oficiale de sâmbătă, în afara Festivalului de Film de la Cannes.

Pelicula nu conţine, ipoteze radical noi în ceea ce priveşte împrejurările decesului lui Alecsandr Litvinenko. La data de 1 noiembrie 2006, fostul agent sovietic Alecsandr Litvinenko a luat masa într-un restaurant de sushi din Londra şi apoi, după câteva săptămâni a murit. În urma autopsiei s-a descoperit că fostul agent a fost intoxicat cu polonium-210, o substanţă puternic radioactivă.

Regizorul Andrei Nekrasov, prietenul lui Litvinenko, a realizat apoi acest documentar despre asasinatul la care fostul agent rus se aştepta pentru criticile sale dure la adresa puterii de la Kremlin. Autorităţile britanice l-au acuzat marţi pe un alt fost agent KGB, Andred Lugovod, de asasinarea lui Litvinenko şi au solicitat Moscovei extrădarea acestuia, solicitare ce a fost desigur respinsă de autorităţile ruse.

?În atmosfera foarte încărcată ce învăluie acest film, foarte mulţi oameni vor căuta să identifice acele răspunsuri simple cu privire la cine a comis această crimă, din ce motiv şi la ordinul cui. Personal însă nu cred că vor exista răspunsuri simple în această afacere?, a declarat regizorul rus. Văduva lui Litvinenko, Marina, va susţine o conferinţă de presă sâmbătă la Cannes, în ziua proiecţiei filmului.

Rompres

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close