Bulgaria este a 14-a ţară ca dimensiune din Europa şi este o destinaţie de vacanţă mult îndrăgită de către români.
Aceasta are ieşire la Marea Neagră şi este binecunoscută pentru istoria sa lungă şi bogată.
Încă din 650 d.Hr, un popor numit "bulgur" a locuit în regiunea de astăzi, cunoscută sub numele de Bulgaia.
Cele mai vechi artefacte recuperate realizate din aur au fost găsite în Bulgaria. În anul 1972, au fost descoperite monede, bijuterii şi arme ce datează din 4600 î.Hr.
În ceea ce priveşte turismul, cele mai populare destinaţii sunt cele care se află de-a lungul coastei Mării Negre, printre acestea se numără Sunny Beach, Pomorie, Sozopol, St. Vlas, Albena, Balcic.
Cât despre staţiunile montane, cele mai cunoscute şi vizitate sunt Bansko, Borovets şi Pamporovo.
Bulgaria, bogată în izvoare minerale cu efect terapeutic
Bulgaria este una dintre ţările din Europa care oferă o adevărată bogăţie de izvoare efect terapeutic. Staţiunile balneoclimaterice din Bulgaria au tradiţii care dateaza de secole întregi.
Bansko, un oraş din sud-vestul Bulgariei, situat la poalele Munților Pirin, oferă cele mai moderne centre de spa pentru relaxare şi recreere completă.
Bulgaria are nenumărate obiective turistice, care abia aşteaptă să fie explorate şi admirate de către turişti. Iată cinci dintre cele mai frumoase atracții turistice din această țară.
1. Biserica Boiana
Una dintre cele mai frumoase atracţii turistice din Bulgaria se află în Sofia. Biserica Boiana este o biserică medievală ortodoxă, aflată într-o suburbie a capitalei. Biserica a fost ridicată la sfârșitul secolului 10, dar a fost apoi extinsă de două ori.
În secolul 13, de către sebastocratorul Kaloyan, apoi la jumătatea secolului 19. Biserica adăpostește fresce care datează încă din anul 1259. Fiind cele mai bine conservate fresce din toate bisericile ortodoxe aflate în Europa de Est, lăcaşul de cult a fost inclus în patrimoniul UNESCO, în 1979. În total sunt 89 de scene pictate, numele artistului fiind descoperit în timpul renovărilor: "zugravul Vassilli, din satul Subonoșa, și ucenicul său, Dimităr."
2. Koprivștița
Oraşul Koprivștița este oraşul cu cea mai bine conservată structură arhitectonică. Koprivștița se află situată în munții Sredna Gora, la 110 km sud-est de Sofia. Casele din interiorul oraşului sunt pitoreşti, iar străzile pietruite, ridicate în secolele 17-18. În fapt, orașul este înconjurat de nouă vârfuri montane, iar fiecare dintre ele poartă nume de sfânt.
Koprivștița este binecunoscut pentru numeroasele biserici și muzee, multe dintre acestea fiind în trecut case ale liderilor revoluționari bulgari, precum Georgi Benkovski, Naiden Gerov sau Dimcho Debelianov.
3. Etara
Pe malul râului Siveck din nordul munților Stara Planina, se află Etar, un muzeu etnografic în aer liber.
Satul autentic bulgăresc găzduieşte numeroase case tradiţionale pe două niveluri, mori de apă în stare de funcționare, ateliere cu meșteșuguri rurale, magazine cu obiecte de artizanat și delicii culinare bulgărești.
Muzeul e primul din acest tip din Bulgaria, iar vizitatorii au ocazia să vadă arhitectura, trecutul economic și stilul de viață al bulgarilor din perioada secolelor XVIII.
4. Cele Șapte Lacuri din Rila
La peste 2000 m altitudine, în cadrul Parcului Național, există șapte lacuri glaciare de o frumusețe absolută. Mii de turişti vizitează anual cele şapte lacuri din Rila. Fiecare lac în parte poartă nume în funcţie de formele lor.
Primul lac poartă denumirea de Lacrima şi are cu o suprafață de 7 hectare și o adâncime maximă de 4,5 m. Al doilea, Ochiul, se află la 2440 m, cu o suprafață de 6,8 hectare.
Este urmat de Rinichiul, Gemenii (un lac împărțit în două), Trifoiul, Lacul Peștelui și Lacul de Jos. La cele Șapte Lacuri se ajunge din stațiunea Panichiște, de la un anumit punct existând un telescaun care te poartă până la Cabana Șapte Lacuri.
5. Cetatea Cerven
Cetatea Cerven se află la 30 km de Ruse. Între secolele 12 – 6 î. Hr, locul a fost populat de traci, apoi romanii au cucerit zona și au ridicat un castel, pe parcursul domniei împăratului Iustinian, în secolul VI. Mai târziu, orașul a fost invadat de protobulgari care au remodelat construcția, adăugându-i blocuri masive.
Prima atestare documentară în bulgara veche a cetății Cerven datează din secolul XI, în aceasta apărând ”un rege cu numele Odelyan care a fondat orașele Cerven, Nessebar și Știp”.