Brăţările dacice recuperate de autorităţile române au ajuns la Cluj. Comorile sunt expuse la Muzeul de Istorie a Transilvaniei. Iubitorii de artă le pot admira de sâmbătă şi până pe 1 Martie. Organizatorii expoziţiei au luat măsuri de securitate stricte. Mascaţii din Alba au păzit cele cinci brăţări dacice până la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel din Cluj. De aici au fost preluate de către trupele speciale clujene. Brăţările au fost analizate câteva ore bune de o echipă de istorici şi arheologi.
Specialiştii clujeni au aşteptat cu nerăbdare să vadă străvechile comori dacice. N-au ezitat să le ţină în mână şi să le probeze chiar. Nu de alta, dar până acum nu le-au văzut decât la televizor sau în poze. După doar câteva minute de analiză, specilaiştii au şi emis o concluzie. Un istoric de la Muzeul de Istorie a Transilvaniei a afirmat că ?Brăţările sunt suta la suta autentice, asta o spune analiza aurului făcută la Magurele? .
Istoricii clujeni sunt astfel convinşi că au avut în faţă brăţările originale, vechi de aproape 2.000 de ani. Clujenii de rând nu sunt, la fel de încrezători. Cele cinci brăţări dacice au fost sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia în 2001. Comorile dacice au fost recuperate cu greu de statul român, de la un colecţionar american şi de la autorităţile franceze. Cele cinci brăţări au o valoare totală estimată la 1,5 milioane de euro şi cântăresc, fiecare aproximativ un kilogram.
Antena 3