Edificiul, ridicat în anul 1294, este unul cu adevărat special. A servit drept biserică timp de 5 secole, până când oraşul Maastricht a fost invadat de Napoleon, în 1794. Ulterior, a fost transformat pe rând în depozit, arhivă, parcare pentru biciclete şi, mai nou, în librărie.
Interiorul clădirii a fost reamenajat de către firma de arhitectură Merkx + Girod. În fosta biserică a fost instalată o structură de oţel de două etaje, unde sunt aşezate cu grijă cărţile. Accesul la partea mai înaltă a bibliotecii din oţel se realizează cu ajutorul scărilor, dar şi a lifturilor speciale.
Unul dintre cele mai interesante elemente ale design-ului interior al librăriei din Maastricht se află în locul fostului cor, transformat în cafenea. Este vorba despre o masă impresionantă în formă de cruce care este iluminată de un candelabru suspendat.
Dacă în alte vremuri un design atât de îndrăzneţ putea fi clasificat drept o blasfemie, acum obiectul nu pare să deranjeze pe nimeni. Aşezaţi de o parte şi de alta a mesei-cruce, olandezii şi turiştii din întreaga lume se pot relaxa la o cafea şi pot purta discuţii pe marginea ultimelor titluri apărute.
Designul interior al librăriei a fost apreciat şi de către experţii în arhitectură, fiind onorat cu premiul Lensvelt "Architect Interior Prize". În anul 2008, publicaţia The Guadian a clasificat edificiul drept ?cea mai bună librărie din lume? ("best bookstore in the world").
Din librăria Selexyz Dominicanen pot fi achiziţionate cărţi din domenii variate, iar gestionarea spaţiului şi aranjamentul volumelor sunt asemănătoare cu cele ale unei librării tradiţionale. Cele mai bine vândute cărţi, precum şi cele mai noi titluri sunt expuse pe mesele aflate la parter şi în partea de jos a bibliotecii, fiind uşor accesibile clienţilor.
Selexyz Dominicanen poate fi catalogată cu uşurinţă drept una dintre cele mai interesante librării din lume. Şi asta pentru că lăcaşul de cult nu a fost transformat într-un simplu depozit de cărţi, ci într-un loc ce îţi aduce aminte că viaţa înseamnă mai mult decât muncă şi bani.
Dana Sînpetru, Antena3.ro