Festivalul Internaţional al Educaţiei – FIE Iaşi dezvoltă un câmp cultural nou şi înscrie Iaşul în rândul celor mai creative oraşe din Europa printr-un concept nou, acela de „educaţie, cultură şi artă în aer liber” şi, mai ales, „educaţie prin entertainment”.
În 2013, Iaşul devine primul oraş din România care găzduieşte un Festival Internaţional de Educaţie, un proiect cu un caracter durabil care contribuie la dezvoltarea culturală, economică şi socială pe termen lung a oraşului.
Dimensiunea educativă a festivalului se reflectă în conceptul, structura şi programul evenimentului, dar şi în maniera de organizare: accentul este pus pe colaborare, comunicare, libertate, întâlnire, schimb de experienţă şi de idei, educaţie, cultură urbană, lectură, divertisment şi diversitate.
Printr-un program excepţional de evenimente care stimulează participarea întregii societăţi dar şi creativitatea individuală, FIE Iaşi se va plasa în portofoliul de proiecte majore din dosarul de candidatură a Iaşului la titlul de „capitală culturală europeană”.
FIE Iaşi are la bază ideea de spaţiu cultural deschis şi de diversitate şi oferă posibilitatea întăririi cooperării în domeniul cultural şi promovării dialogului permanent la nivel european. Festivalul oferă vizitatorilor posibilitatea de a intra în contact cu personalităţi din lumea culturii într-o atmosferă relaxantă, atât în spaţii convenţionale cât şi în spaţii neconvenţionale.
FIE îmbogăţeşte imaginea Iaşului de oraş deschis al artelor şi al educaţiei iar structura festivalului va combina activităţile cultural-artistice cu cele de petrecere a timpului liber. Evenimentele festivalului se vor desfăşura în mai multe locaţii în oraş, reunind în fiecare an, timp de 10 zile, un mare număr de vizitatori din regiune şi din întreaga ţară.
Gala de celebrare a educatiei de pe 14 iunie, de la Teatrul National Vasile Alecsandri, reprezinta evenimentul de deschidere a festivalului.
Invitaţi speciali ai GALEI FIE sunt maestrul Radu Beligan, preşedinte de onoare al Festivalului Internaţional al Educaţiei şi lordul David Trimble, laureat al Premiului Nobel pentru Pace în 1998.
Cultura, istoria şi educaţia sunt cele trei coordonate care promovează imaginea Iaşului pe plan naţional şi internaţional. În spiritul excelenţei în aceste trei domenii, Gala FIE vine ca un răspuns la necesitatea comunităţii de a împărtăşi din experienţa şi reuşitele acumulate de-a lungul timpului, şi de a sărbători aceste rezultate într-un cadru festiv.
În cadrul Galei vor fi acordate 9 premii, câte un premiu oferit de fiecare universitate de stat din Iaşi, 2 premii oferite de Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, pentru învăţământul gimnazial, respectiv învăţământul liceal, 1 premiu oferit de Academia Română – Filiala Iaşi şi marele premiu FIE acordat de Boardul FIE unei personalităţi. Gala FIE se va finaliza cu Gala Extraordinară de Operă şi Balet.
Mai multe detalii despre evenimentele FIE 2013 puteţi găsi pe www.fieiasi.ro .