Postul de televiziune Discovery Channel a prezentat, luna trecută, în cadrul seriei ?Nebun după industrie? (?Industrial Junkie?) proiectul Autostrăzii Transilvania. Protagoniştii episodului au fost utilajele masive şi complexe folosite pe şantier: buldozerele care se luptă ?cu dealurile şi văile Transilvaniei?, lansatoarele de grinzi, basculantele şi buldozerele. Imaginile au fost condimentate cu secvenţe idilice din zona rurală., în care apar localnici îmbrăcaţi sărăcăcios şi deplasându-se în căruţe.
Unul din cele mai vaste proiecte rutiere din Europa, peste 400 de kilometri de autostradă, care străbat cea mai misterioasă regiune a României, Transilvania, şi care stabilesc o conexiune vitală între România şi restul continentului şi reprezintă o poartă de integrare a ţării în economia comunitară. Un proiect monumental în care sunt angrenate utilaje şi tehnică complexă. Aşa arată Autostrada Transilvania în ochii celor de la Discovery Channel.
De aici însă lucrurile se văd altfel. Proiectul a fost demarat în anul 2004, moment din care constructorul american nu a predat statului român nici un kilometru de autostradă. Mai mult, statul român plăteşte materialele de construcţii folosite de Bechtel la preţuri mult mai mari decât cele practicate pe piaţă. În acest fel autostrada a ajuns să coste 5,6 miliarde de euro, faţă de 2,4 miliarde de euro, cât era preconizat în anul 2004.
În plus, muncitorii care lucrează la autostradă au semnalat mai multe nereguli din partea companiei constructoare. Astfel ei acuză atât situaţia angajaţilor cât şi calitatea lucrărilor. Ei susţin că sunt încălcate multe dintre standardele de calitate. În documentul semnat de ?un grup de muncitori?, se menţionează că, la kilometrul 28, asfaltul este turnat fără curăţarea terasamentului de noroi, iar turnarea materialului se face indiferent de condiţiile meteorologice, lucru ce scade mult durata de viaţă a drumului.
Un document similar, semnat "un grup de angajaţi Bechtel", a fost transmis presei în luna martie a acestui an şi semnala că pe tronsonul 3 C al Autostrăzii Transilvania un viaduct are fisuri, iar pilonii ar putea să cedeze la presiunea apei.
Antena3.ro