Antena 3 CNN Actualitate Cultură Autoportret al lui Edouard Manet, vândut cu peste 26 milioane de euro

Autoportret al lui Edouard Manet, vândut cu peste 26 milioane de euro

Autoportret al lui Edouard Manet, vândut cu peste 26 milioane de euro
23 Iun 2010   •   11:36

Un autoportret al lui Edouard Manet a fost vândut cu peste 22 milioane de lire (26,5 milioane de euro) la o licitaţie, un record pentru artist.

Tabloul,. ?Autoportret cu Paletă?, a fost achiziţionat de dealerul de artă din New York Franck Giraud, care a licitat la Sothebys .

Manet  face parte din lotul de 51 de opere impresioniste şi moderne scoase la licitaţie de Sotheby, la Londra.

Trei au fost vândute cu peste 10 milioane de lire, inclusiv tabloul lui Manet din 1878, unul din cele doar două autoportrete pe care le-a realizat.

Precedentul record pentru artistul francez era de 17.8 milioane de lire (26.4 milioane dolari), pentru scena de stradă din 1878 ?La rue Mosnier aux drapeaux? vândută la Christie?s din New York în noiembrie 1989.

Lucrarea făcea parte din colecţia lui Steven A Cohen, colecţionar de artă şi manager de fond de investiţii.

Printre alte lucrări vândute s-au numărat "Arbres a Collioure" al lui Andre Derain, cumpărat cu 16.3 milioane de lire.

Experţii se aşteaptă ca  lucrări ale practic fiecărui artist impresionist şi modern să fie licitate la Sothebys şi Christies. Lucrări ale lui Pablo Picasso, Claude Monet şi Henri Matisse vor conduce licitaţiile pe fondul redresării pieţei de artă după cea mai mare cădere după 1991.

Acestea ar putea strânge 450 milioane de lire, ceea ce ar putea sparge recordul britanic precedent de 298 milioane de lire, stabilit în urmă cu doi ani, înainte de criza financiară.

Lucrarea din 1903 în perioada albastră a lui Pablo Picasso ?Portret al lui Angel Fernandez de Soto? va fi oferit la licitaţie de Andrew Lloyd Webber, miercuri la Christie?s. Acesta se crede că se va vinde cu circa 40 milioane de lire,aprecia casa de licitaţii.

Cel mai mare preţ oferit pentru o lucrare a unui impresionist sau post impresionist este de 40.9 milioane de lire pentru pânza din 1919 a lui Monet ?Le Bassin aux Nympheas?, vândut la Christie?s Londra în iunie 2008.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: opere de arta
Cele mai noi știri
Parteneri
x close