Antena 3 CNN Actualitate Cultură "Arta cămășii cu altiță" – element de identitate culturală în România și Republica Moldova

"Arta cămășii cu altiță" – element de identitate culturală în România și Republica Moldova

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 19:31 14 Sep 2022 Modificat la 19:31 14 Sep 2022
"Arta cămășii cu altiță" – element de identitate culturală în România și Republica Moldova
"Arta cămășii cu altiță" – element de identitate culturală în România și Republica Moldova Sursa foto: cultura.ro

Organizat de către Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova și Ministerul Culturii al Republicii Moldova, acesta este dedicat dosarului „Arta cămășii cu altiță”, depus la UNESCO de România și Republica Moldova pentru a fi înscris în Lista Reprezentativă a Elementelor de Patrimoniu Culural Imaterial a Umanității. 

Ministerul Culturii din România a fost reprezentat de către Lucian Romașcanu, Ministrul Culturii, și Diana Baciuna, Secretar de Stat, cărora li s-au alăturat membrii Comisiei Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial. 

Potrivit unui comunicat al Ministerului Culturii, evenimentul a debutat cu ședința comună a Comisiilor Naționale pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial ale celor două țări.

Ȋn cadrul reuniunii, ministrul Lucian Romașcanu a susținut reluarea acestor întâlniri care au un rol esențial în vederea salvgardării, protejării, valorificării și promovării bogatului patrimoniu cultural imaterial comun.

Totodată au fost analizate și dezbătute posibile proiecte comune și schimb de bune practici în domeniul patrimoniului cultural imaterial. 

A urmat apoi vernisajul unei expoziții de costum românesc din colecțiile Muzeului Național al Țăranului Român din București și ale Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău.

Seara s-a încheiat cu un concert susținut de orchestra Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, la pupitrul căreia s-a aflat Mihail Agafița. Din program au făcut parte lucrări inspirate din folclorul românesc și moldovenesc.

×
x close