Profesorii Timothy Darvill şi Geoffrey Wainwright, liderii proiectului, au găsit de asemenea dovezi că Stonehenge era un centru de vindecare. Ei au comparat monumentul cu Lourdes, cel mai vizitat loc de pelerinaj catolic din lume, şi spun că oamenii bolnavi veneau din ţări îndepărtate sperând să fie vindecaţi de puterile pietrelor. Un ?număr anormal? de rămăşiţe găsite în morminte indicau boli grave ale oamenilor îngropaţi acolo, în timp ce dinţii găsiţi în morminte dovedesc că aproape jumătate dintre trupuri nu erau ale unor localnici.
Descoperirea datei naşterii sitului ? care a fost posibilă după trimiterea a 14 probe de datare cu carbon la universitatea Oxford ? a fost descrisă ca fiind ?un vis devenit realitate?, de către profesorul Wainwright. ?Este un sentiment incredibil?, a adăugat el, citat de Telegraph.co.uk.
Înaintea acestui proiect se credea că primul cerc de pietre data din perioada 2600-2400 î.Hr. Noile teste au adus această dată în perioada 2400-2200 î.Hr., iar o dată mult mai precisă va fi furnizată la sfârşitul proiectului.
Antena3.ro