Regizorul Alexandru Solomon a lansat joi seară filmul
Apocalipsa după şoferi, un documentar de 52 de minute despre circulaţia din Bucureşti şi despre urmările pe care le poate avea violenţa în trafic. Pelicula este dedicată memoriei lui Cristian Nemescu şi a lui Andrei Toncu, decedaţi într-un accident de maşină în 2006.
Filmul intră în culisele traficului din Bucureşti prin perspectiva a cinci şoferi, pe care Alexandru Solomon, care semnează regia şi imaginea filmului, i-a însoţit prin oraş, pe drumurile lor zilnice. Filmaţi numai în maşină, cei cinci protagonişti ai documentarului - Valerică Damian, Gentimir Cristian, Pal Karoly, Gina Raso, Mihai Vîrtopeanu - împărtăşesc câte ceva din ce înseamnă viaţa de şofer în Bucureştiul anului 2008.
"M-au interesat mai degrabă urmele violenţei asupra oamenilor, decât violenţa în sine (...) Cred că cei cinci oameni care sunt prezenţi în filmul acesta ştiu să vorbească despre problemele lor legate de circulaţie într-un fel remarcabil, într-un fel pe care eu nu l-aş fi putut scrie", a declarat Alexandru Solomon după proiecţia filmului, citat de Mediafax.
Domnul Damian, care conduce de 10 ani o Dacie 1300, a avut o fiică, Bianca, ucisă într-un accident de maşină, la vârsta de 27 de ani. Karcsi, paralizat de la mijloc în jos în urma unui accident, modifică maşini pentru persoanele cu handicap locomotor. Mihai, poliţist în Bucureşti de 17 ani, a urmărit "evoluţia" traficului din 1989 încoace. Genti livrează comenzi de la 11 dimineaţa la 12 noaptea şi conduce, în medie, cam 150 km pe zi, în timp ce Gina, originară din Peru şi mamă a trei copii, consideră că traficul din Bucureşti e un haos.
Alexandru Solomon a invitat la vizionarea filmului şi primari din Bucureşti: "Noi am invitat în seara asta toţi primarii posibili din Bucureşti, nu au venit, dar eu cred că soluţiile se cunosc, problema nu este asta, problema este că cineva trebuie să aplice aceste soluţii şi să aibă nu numai dorinţa, ci şi interesul să le aplice, dincolo de SF-ul unor autostrăzi suspendate", a spus regizorul.
Alexandru Solomon spune că a pornit filmul din statistici: un sfert din ziua fiecărui bucureştean se pierde în trafic; în medie, fiecare locuitor al oraşului petrece trei ore şi jumătate în maşină; anual, sunt înmatriculate circa 130.000 de automobile noi în Bucureşti; în primele zece luni ale lui 2008, au fost înregistrate 1000 de accidente grave, în care şi-au pierdut viaţa 117 persoane, au suferit leziuni grave alte 944 şi au existat alte 3146 accidente uşoare, soldate cu 3655 de răniţi uşor; în ultimii 17 ani, 2800 de oameni au murit în accidente de maşină numai în Bucureşti, iar alţi 15.000 au fost grav răniţi; peste 90% din cazurile de ucidere din culpă primesc soluţii cu suspendare, ceea ce înseamnă că autorii accidentelor nu fac nicio zi de închisoare şi, în cele mai multe cazuri, au dreptul să conducă în continuare o maşină.
Foto: HBO.ro.
Antena3.ro