Povestea recent o doctorita ca acum 20 de ani invatau in facultate ca bolile de inima sunt boli ale batranetii, dar ca acum vin din ce in ce mai multi oameni de 40 de ani sau pe acolo cu probleme cardiace.
A scazut foarte mult varsta, din cauza stresului, a alimentatiei, a fumatului sau chiar a traumelor nerezolvate. A crescut numarul accidentelor vasculare, a crescut si numarul bolnavilor de inima.
Cauzele bolilor de inimă
”Cauzele, în primul rând trebuie să ne gândim că stilul nostru de viață predispune la aceste boli. Dăm de factorii de risc: colesterolul, diabetul zaharat și cel mai rău este fumatul. E o mare problemă. Taote studiile arată asta. Sedentarismul este un alt factor de risc. Mai avem și alți factori: stresul, zgomotul de zi cu zi. Zgomotul pe un aeroport e zi și noapte. Lipsa de somn din fiecare noapte este strâns legată de calitatea acestuia.”, a declarat doctor Daha.
Cum definim stresul. Ce înseamnă?
”Când nu te simți confortabil, când suntem supuși să respectam dedline-uri. Stresul are foarte multe fațete și e foarte greu de controlat pentru că numai condusul din București, mai ales la orele de vârf, ne provoacă o stare de stres acută. Putem să echilibrpm însă aceste lucruri, cum este efortul fizic echilibrat. Efortul echilibrat creează bine. Putem vorbi și despre o dietă echilibrată. Noi știm ce avem de făcut, că nu trebuie să consumăm alcool, știm că trebuie să ne mișcăm, că trebuie să controlăm tensiunea, știm că trebuie să facem analize periodice, dar însă nu facem. Renunțarea la obiceiurile nesăntoase se petrece doar la o minoritate.”, a mai spus doctorul cardiolog.
Anticonceționalele au efect în cazul bolilor cardiovasculare?
”În mod general, teoretic aceștia sunt hormoni și ar preveni aceste boli, dar trebuie să avem o analiză completă a persoanei careia trebuie prescrisă rețeta. Trebuie touși să avem grijă la femeile care sunt deja mai în vârstă. Femeile și bărbații nu sunt la fel în ceea ce privește bolile cardiovasculare. Femeile sunt protejate de hormoni până în jurul menopauzei, ceea ce se consideră mai înaintată decât a bărbaților”, a mai spus medicul.
Prevenția bolilor cardiovasculare
”Se face înainte de naștere și presupune ceea ce face mama în perioada în care este însărcinată. Din păcate sunt copii de șase ani care sunt hiperponderali, au diferite boli, din cauza aliementației, sedentarismului. Putem găsi pacienți hipertensivi de la 20-30 de ani. Din păcate pot apărea efecte acute. Sunt tineri la 25 de ani cu infarct miocardic, iar acest lucruri se întâmplă foarte des. Cei mai mulți dintre ei sunt fumători. Prevenția e de mai multe feluri. E cea primordială, primară și secundară. Factorii de risc trebuie să îi controlăm și aici ne referim la prevenția primordială. Prevenția secundară e atunci când pacientul a avut boala. Pacienții au o probabilitate mai mare de a avea un eveniment asemănător.”, a susținut Daha.
Alimentația pentru a preveni aceste boli
”Există niște studii foarte interesante. Calitatea alimentației e legat de riscul nostru de a dezvolta diferite complicații ce poate duce la mortalitate. Trebuie să mâncăm cât mai multe fructe și legume, cereale, carne albă și mult mai puțină carne roșie. Trebuie evitat zahărul și produsele de patiserie. Trebuie să citim etichetele. Dacă găsim zahăr, trebuie să evităm acest produs. Trebuie să evităm prăjelile și produsele fast-food. Trebuie să favorizăm consumul de grăsim benefice, cum este avocado. Una dintre dietele recomandate este cea mediteraneană. ”, a declarat cardialogul.
Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, „antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.
Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.