Ne preocupam adesea de o multime de detalii legate de sanatatea noastra, uitand in mod ciudat fix de ce e mai simplu: cum stam.
De obicei stam cocosati, nu ne indreptam, nu ne intretinem articulatiile, o gramada de chestii mici, dar care duc la probleme destul de grave uneori.
Marius Viorel Dinca, terapeut postural ne spune tot ce trebuie să ştim despre terapia posturală, ce este ea si la ce ne ajută, dar şi despre lucrurile simple pe care ar trebui să le facem ca să nu ne mai plângem non stop de dureri de spate.
''Ideal ar fi sa avem spatele sprijinit de spatar. Trebuie sa avem muschii relaxati. Scaunul ar trebui sa fie reglabil, in functie de marimea biroului. Cei care sunt conducatori auto de TIR, scaunul si volanul este ajustabil. Daca volanul este prea sus, bratele vor fi prea ridicate.
Ar trebui sa facem exercitii pentru a detensiona muschii. Se pot dezvolta artoze si alte afectiuni. Cele mai frecvente probleme sunt cele cervicale, lombare, altii au probleme cu umerii sau cu genunchii. Tehnologia intr-un fel ne ajuta si intr-un fel nu. Acum orice se poatr face cu ajutorul tehnologiei si ne miscam mult prea putin.
Cei care alearga in fiecare zi nu au o echipa de specialisti, iar muschii lor se uzeaza. Sportul ar trebui sa fie doar o activitate. Un sportiv de performanta nu poate sa fie si handbalist in acelasi timp. Oamenii trebuie sa fie educati cum sa isi foloseasca corpul. Un om care foloseste foarte mult mouse-ul, sau alte gadgeturi trebuie sa faca si cateva de exercitii. Se poate face tendinita.
Cei care folosesc des foarfeca, la fel ar trebui sa faca stretching. In orice meserie omul poate sa fie educat. Lucrurile sunt simple. Noi romanii nu punem pret pe preventie. Preventia inseamna uneori timp si bani. Nu am fost educati de mici in acest sens.
Am inceput sa vorbesc despre postura din gradinita. Sunt putini care devin constienti care nu stau bine si vor sa evite riscul de durere. La gradinita ii invatam pe copii despre corpul uman, despre oase, coloana. Le aratam ca daca stam cocosati nu este bine. Copiii sunt mai deschisi si vor sa invete. Facem miscare pentru muschii posturali.
Avem o serie de muschi in zona coloanei. Muschii de la gat sunt scurtati ceea ce inseamna ca cei din spate sunt lungiti. Muschii pectorali trebuie sa ii intindem si pe ceilalti sa ii reactivam. Daca muschii vor fi antrenati vom fi obligati sa stam drepti.
Trebuie sa stam aproape drepti, nu trebuie sa fie o discrepanta. Noi astazi suntem obisnuiti sa ne uitam in jos, ceea ce inseamna ca stam si cu capul in jos.
Trebuie sa stam cu spatele lipit de spatar. Putem sa ne intindem muschii prin cateva exericitii simple. Nu avem timp, dar de fapt ne ne facem timp. Oamenii nu sunt constienti ca se poate si e ieftin si rapid sa ne simtim bine.
Maria Coman: Care sunt ghiozdanele bune?
Eu recomand ca parintii sa cumpere un ghiozdan cu doua bretele. Ghiozdan si nu rucsac. Cele ergonomice sunt cele mai bune. Nu recomand ghiozdanele gen troler.
Copiii ar trebui sa aiba scaunul lor si picioarele sa fie pe podea. Un scaun care se regleza si un birou care se ajusteaza in functie de inaltime.
Maria Coman: Cata miscare ar trebui sa facem pe zi?
Putem sa facem si acasa miscare, minim 15 minute. Putem sa facem exercitii fizice. Un kinetoterapeut ne poate indruma in acest sens. Exercitiile trebuie sa ne ajute. Un instructor ne poate spune ce sa facem.
Ar trebui sa avem o evaluare specifica. Daca nu avem probleme putem sa facem si exericitii de pe net. Romanul nu este obisnuit sa dea bani pe sanatate. Putem sa facem exericitii din picioare si putem sa slabim pas cu pas.
Maria Coman: Care sunt asa NU-urile?
Trebuie sa invatam cum sa facem bine abdomenele. Un specialist ii pot invata cum sa faca aceste exercitii si sa nu distruga alte grupe de muschi. Sunt altii care alearga cu tenisi si partea de incalzire lipseste. Imbracamintea si incaltamintea trebuie sa fie adecvata''.
Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, „antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.
Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.