Rezolvam totul din fata calculatorului, nu reusim mai niciodata sa facem acei minimum 5.000 de pasi pe zi si cu toate astea ne simtim obositi. Nu ne miscam, asta e adevarul, ceea ce ne afecteaza nu doar fizic, ci si psihic.
Cum ne recuperam abilitatile si mobilitatea, dar si despre refaceri miraculoase, dupa accidente grave alfăm de la Gavril Gheorghievici, medic de recuperare medicala la Spitalul Foisor. Daca aveti intrebari, le asteptam.
Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, „antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.
Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.
”Circuitul în cadrul spitalului e relativ unic. Recuperarea propriu-zisă o începem din secția ATI. Pacientul e pus pe un dispozitiv de mobilizare pasivă, îl învățăm să își facă transferurile cât mai repede”
”E nevoie de timp. Cea mai importantă este faza post-operatorie”
”Spectaculos e un cuvânt care necesită o anumită percepție. Dacă vorbim de o intervenție programată, atât timp cât pacientul aderă la programul de recuperare, nu e nimic spectaculos. Cele spectaculoase sunt pe partea de traumatologie. E și un prag psihologic. Recuperarea are nevoie de timp. Așteptările de pe o zi pe alta nu vor fi obținute. E important să explici unui pacient că așteptările se pot cuantifica de la o săptămână la alta, de la lună la lună”
”Efectele lipsei de mișcare le vede toată lumea cu ochiul liber. Cei 5.000 de pași sunt standard. Acum, prin faptul că avem accelerometre sau pedometre, cei 5.000 au devenit un fel de reper. E bine că s-a setat un prag. Să spunem că acesta este un minim necesar. Mai departe e important să urmăm programe de recuperare”
”Mișcarea e recomandată mai ales la pacienții cu obezitate. OMS trage un semnal de alarmă că 39% din populația mondială e supraponderală. Obezitatea, prin prisma unei diete inadvertente sau sedentarism poate să dea tulburări de somn, boli cardio-vasculare, diabet zaharat. E bine să nu ne apucăm de capul nostru să ne mișcăm. Mai ales pacientul vârstnic, e bine să aibă un consult clinic”
”N-am nimic cu fitness-ul sau bodybuilding, dar a devenit o modă. Stăm în poziții vicioase, stăm în trafic, acasă sărim în calculator sau laptop, dacă deodată mă apuc de wellness, dacă întrebi aceste persoane când au făcut ultima dată sport...dacă te apuci prea abrupt, e posibil ca la 2-3 luni să apară dureri. Dacă vrei să te apuci de sală, e bine să se apuce progresiv. După ce și-a însușit un nivel la efort, poate face și pasul acesta”
”Dacă vorbim de contracturi musculare ale spatelui, soluțiile sunt ușoare. Dacă vorbim de o hernie de disc, soluțiile se ramifică. Avem procedee de terapie, o masă de elongație, o placă computerizată pentru programe personalizate, abia după ce toate aceste soluții au fost epuizate discutăm cu colegii din ortopedie dacă este nevoie de o intervenție chirurgicală”
”Ideal e să compensăm activitatea statică. Fie prin acei 5.000 de pași, fie prin alte activități. Înotul rămâne în continuare singurul sport care echivalează cu un program de kinetoterapie”
”La birou trebuie să facem câțiva pași, e un minim necesar de prevenție, dar nu este suficient”
”La copii e important să fie diagnosticați precoce, este important să vedem cât de curbată este coloana vertebrală”
”Exercițiile de pilates nu mi se par nepotrivite. Depinde de patologie. E mai recomandat în primă fază un program de kinetoprofilaxie primară”
”Prea târziu nu există niciodată, indiferent de vârstă”
”La copii, importantă e greutatea ghiozdanului și tipul de mișcări. În rest nu există contraindicații pentru a-l purta”
”Faptul că stăm 8-10 ore într-o poziție pe zi, omul a fost construit pentru mișcare. Articulațiile sunt întreținute de mișcare. Pozițiile monotone sunt cele în care stăm și acum, dar pe o durată mai lungă. Se referă pur și simplu la statul pe scaun, stăm și cu gâtul aplecat...”
”Sedantarismul duce și la o tendință către obezitate. Dacă stăm monoton și nu mâncăm regulat, patologiile metabolice sunt frecvente”
”Îndemnul e să facă cât mai multă mișcare, indiferent de formă”