Americanii de la Wahington Post scriu că nu există un învingător clar în competiţia de duminică. ?Alegerile prezidenţiale care ar fi trebuit să scoată România din criza politică şi economică, nu au reuşit să producă un câştigător duminică, primii doi candidaţi urmând să se întreacă în turul doi, luna viitoare, potrivit exit poll-urilor? scriu jurnaliştii americani.
Voice of America scrie în ediţia online că alegerile prezidenţiale au fost umbrite de criza economică. ?Comunitatea internaţională speră că votul din turul doi va rezolva criza guvernamentală care a paralizat România, ţară care se confruntă deja cu o puternică criză economică?. Potrivit Voice of America, alegile de duminică au fost urmărite îndeaproape de UE şi FMI, care au amânat acordarea tranşelor următoare din împrumutul de 30 de milioane de dolari, după părbuşirea executivului de luna trecută.
?FMI speră ce după alegeri, noul preşedinte va numi rapid un prim ministru care să adopte reforme economice profunde. Criticii spun că executivele de la Bucureşti au ignorat acest aspect din 1989? mai scriu cei de la Voice of America.
Italienii de la Corriere della Sera scriu despre ampla campanie electorală care s-a dus pe internet, prin intermediul instrumentelor web 2.0. Într-un articol intitulat ?Alegerile române s-au jucat online?, jurnaliştii italieni arată faptul că Twitter sau Facebook au fost principalele instrumente de campanie şi motoarele care s-au opus absenteismului la vot.
Paradoxal, deşi în realitate a obţinut un scor foarte mic, candidatul ?verde? Remus Cernea a fost cel mai vizibil pe internet, pe bloguri şi pe reţelele de socializare, spun italienii.
BBC scrie în ediţia online despre suspiciunile de fraudă electorală care au planat asupra primului tru de scrutin, în condiţiile în care mult mai mulţi alegători au votat la secţiile speciale, faţă de cât se aştepta BEC. Britanicii notează faptul că România este o ţară care se confruntă în continuare cu corupţia.
Antena3.ro