Antena 3 CNN Actualitate Cultură Adrian Păunescu, creatorul unui fenomen cultural: Imagini de la Cenaclul Flacăra

Adrian Păunescu, creatorul unui fenomen cultural: Imagini de la Cenaclul Flacăra

1 minut de citit Publicat la 08:43 05 Noi 2010 Modificat la 08:43 05 Noi 2010
Adrian Păunescu, creatorul unui fenomen cultural: Imagini de la Cenaclul Flacăra
Foto: Intact Images
Adrian Păunescu a pus bazele unui adevărat fenomen cultural al anilor `70. Este vorba despre Cenaclul Flacăra, care a delectat publicul românesc ani de-a rândul cu poezii, melodii populare, muzică clasică, folk și chiar rock. Publicul era fermecat de felul în care Adrian Păunescu îşi recita şi compunea poemele chiar în faţa lor, pe scenă. Artişti consacraţi îi datorează lui Adrian Păunescu debutul în lumea artistică, întrucât pe scena celebrului Cenaclu şi-au început cariera nenumăraţi cântăreţi.

Iniţial, spectacolele din cadrul Cenaclului Flacăra aveau loc luni după-masa sau seara în sala teatrului Ion Creangă din București. Ulterior, s-au făcut turnee în toată țara, spectacolele desfășurându-se pe stadioane, sălile de spectacol devenind neîncăpătoare.

Printre cei care au participat au fost: Mircea Vintilă, Doru Stănculescu, Dan Andrei Aldea, Adrian Ivanițchi, Dan Chebac, Valeriu Sterian, Evandro Rosetti, Florian Pittiș, Anda Călugăreanu, Tatiana Stepa, Vasile Șeicaru, Alexandru Zarnescu , Ștefan Hrușcă.

Vă prezentăm în continuare câteva înregistrări cu Adrian Păunescu, la Cenaclul Flacăra:

Te salut generaţie în blugi, partea I

Te salut generaţie în blugi, partea II
 
Adrian Paunescu - Repetabila povara

Adrian Păunescu a scris zeci de volume de poezii, iar în tinereţe a întâmpinat probleme după ce tatăl lui a fost închis timp de 15 ani de regimul comunist. Păunescu s-a făcut remarcat după ce a înfiinţat cenaclul „Flacăra". Recent, a fost premiat cu Meritul Academic pentru creaţie literară.

Adrian Păunescu s-a născut în localitatea Copăceni din Basarabia, pe 20 iulie 1943. Şi-a petrecut copilăria în localitatea doljeană Bârca, iar studiile le-a făcut la Craiova şi în Capitală, fiind absolvent al Universităţii Bucureşti.

A debutat ca poet la vârsta de 17 ani, iar de atunci a publicat zeci de volume de poezii. "Repetabila povară", "Totuşi iubirea", "Analfabeţilor" şi "Tăierea porcului" sunt doar câteva dintre poemele cu care s-a remarcat.

A intrat în Partidul Socialist al Muncii, iar în ultimii ani a fost senator PSD.

A fost căsătorit de două ori. Mai întâi cu poeta Constanţa Buzea, cu care a avut doi copii şi cu apoi cu Carmen Antal, cu care a avut o fată.

Păunescu a fost premiat anul acesta cu "Meritul Academic" pentru creaţie literară şi pentru susţinerea proiectelor Academiei Române.

×
x close