Castelul Peleș, unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din România, este în centrul unui scandal de amploare. Potrivit surselor Antena 3 CNN, angajați ai muzeului, în colaborare cu reprezentanți ai unor agenții de turism, sunt suspectați că ar fi pus la punct o rețea de reciclare și revânzare a biletelor de intrare. Banii astfel obținuți intrau în buzunarele celor care au pus la cale această schemă. Ministerul Culturii a confirmat că va face o anchetă internă, iar poliția a efectuat deja primele controale pentru a stabili amploarea fraudei.
Castelul Peleș se află la această oră în centrul unui scandal de proporții. Asta după ce au apărut suspiciuni că mai mulți angajați ai muzeului, în colaborare cu reprezentanți ai unor agenții de turism, ar fi pus la punct o schemă extrem de ingenioasă prin care ar fi spălat bani.
Ar fi vorba despre reciclarea biletelor. Practic, pe la Castelul Peleş trec zilnic peste 1.000 de turiști. Mulți dintre aceștia sunt turiști străini care vin în grupuri, însoțiți de un ghid, iar ghidul respectiv ar fi cumpărat biletele la ieșire, însă nu le-ar fi aruncat, ci le-ar fi donat reprezentanților muzeului, care apoi le-ar fi revândut la rândul lor și ar fi încasat banii. Însă banii respectivi nu ar fi intrat în casieria muzeului, așa cum ar fi trebuit, ci în buzunarele celor care ar fi pus la punct această schemă.
Turiştii erau racolaţi şi înşelaţi la preţul biletelor
Mai mult, schema ar fi fost pusă în practică şi printr-o altă metoda. Mai exact turiștii erau racolaţi direct de pe alee, cu bilete reduse cu 10 sau 15 lei față de prețul real, au spus pentru Antena 3 CNN surse de la muzeul Castelului Peleş.
Însă, în realitate, angajatul se prezenta la casierie, cumpăra bilete pentru studenți și lua de la turistul respectiv, de la vizitator, suma biletului întreagă. Ar fi vorba despre 150 lei, însă biletul costa în jur de 35 lei. Restul de bani, prin aceeași metodă, intrau în buzunare le celor care făceau parte din această grupare.
De asemenea, surse din Ministerul Culturii au confirmat pentru Antena 3 CNN că va fi o anchetă internă în desfășurare în baza acestor suspiciuni. Rămâne însă de văzut dacă va fi vorba și despre o anchetă penală.
Prima reacţie a directorului general de la Peleș
„În 2018, un angajat al Serviciului Tehnic, care se ocupa de îngrijirea parcului, a fost subiectul unei cercetări penale (instrumentată de Judecătoria Sinaia) şi al uneia disciplinare (făcută de Muzeul Naţional Peleş), pentru genul de fapte care este reclamat în articol, cu lux de amânunte.
Angajatul Muzeului Naţional Peleş a adus, în cercetările de la Poliţie şi de la Muzeu, explicaţia halucinantă că a avut nevoie de acei bani (120 de lei) pentru a plăti o maşină care transporta resturi vegetale", se arată în comunicatul emis de directorul general al Muzeului Naţional Peleş.