"Astăzi, 24.05.2011, ora 3.30 a.m., a încetat din viaţă la Spitalul Universitar de Urgenţă "Elias" maestrul Fãnuş Neagu, ca urmare a unei afecţiuni neoplazice metastazante, consumptive şi cu evoluţie îndelungată", se aratã într-un comunicat al unităţii sanitare.
Trupul neînsufleţit al scriitorului va fi depus miercuri la sediul Uniunii Scriitorilor din Bucureşti.
Înmormântarea va avea loc joi, la Cimitirul Bellu. Deocamdată nu este cunoscută ora de la care apropiaţii şi admiratorii îşi pot lua rămas-bun de la marele scriitor.
Memorialist, nuvelist, romancier si dramaturg, Fănuş Neagu s-a impus prin cărţile sale ca unul dintre marii povestitori ai literaturii române. El s-a inspirat în special de lumea ţărănească, dar şi de specificul vieţii portuare dunărene din zona sud-estică a ţării, a Brăilei natale.
Fănuş Neagu s-a născut la 5 aprilie 1932, în satul Grădiştea-de-Sus din judeţul Brăila. A urmat Şcoala de Literatură "Mihai Eminescu" (1951-1953) şi apoi cursurile Facultăţii de Filologie a Universităţii din Bucureşti.
În anul 1954, a debutat cu povestirea „Duşman cu lumea”, în revista „Tânărul scriitor”. În anul 1960, a avut loc debutul editorial cu volumul de povestiri „Ningea în Bărăgan”, volum retipărit în 1964 sub titlul „Cantonul părăsit”.
În anul 1985, i se joacă piesele „Echipa de zgomote” la Teatrul Majestic şi „Olelie”, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.
În anul 1993, i se joacă la Teatrul Naţional din Bucureşti şi la Teatrul Naţional din Timişoara piesa „Casa de la Miezul Nopţii sau Paiaţa soseşte la timp”.
Printre cele mai cunoscute opere ale sale se numără: „Somn de la amiază”, „Dincolo de nisipuri”, „Vara buimacă”, „Scoica de lemn”, „Cartea cu prieteni”, „A doua carte cu prieteni”.
Neagu a fost redactor la revistele Luceafarul şi Amfiteatru şi a scris cronici sportive la România Literară. El a fost coleg cu Eugen Barbu, Teodor Mazilu, Ion Băieşu şi Adrian Păunescu.
În perioada decembrie 1993 – 1996, Fănuş Neagu a deţinut funcţia de director al Teatrului Naţional din Bucureşti, iar în 21 decembrie 2001 a devenit membru titular al Academiei Române.
Într-o intervenţie în direct la Antena 3, Ion Iliescu şi exprimat durerea faţă de moartea scriitorului Fănuş Neagu. Fostul preşedintele al României a recunoscut că l-a cunoscut pe Fănuş Neagu încă din tinereţe şi l-a caracterizat ca fiind „un om deosebit de talentat, care cinstea şi iubea limba română”.
„A avut respect pentru cuvânt şi pentru maniera de exprimare. (...) Rămâne un monument al creaţiei literare româneşti””, a declarat Ion Iliescu.
Ion Iliescu, despre Fănuş Neagu