Antena 3 CNN Actualitate Cultură A murit criticul literar Monica Lovinescu

A murit criticul literar Monica Lovinescu

A murit criticul literar Monica Lovinescu
21 Apr 2008   •   11:21

Monica Lovinescu a incetat din viata la Paris, la varsta de 85 de ani. Un simbol al literaturii şi al presei româneşti, Monica Lovinescu a fost una dintre marile voci ale exilului cultural romanesc din perioada comunista. Fiică a reputatului criticului literar Eugen Lovinescu, Monica Lovinescu a publicat în numeroase reviste literare în ţară şi din străinătate. Este autoarea a mai multe volume, cele mai cunoscute fiind cele de memorialistică dar şi extrem de apreciata colaborare cu scriitoarea Doina Jela, ?Această Dragoste care ne leagă?.

Monica Lovinescu rămâne în aminitirea românilor şi pentru îndelungata colaborare la radio Europa Liberă. În anii grei ai comunismului, Monica Lovinescu le vorbea românilor despre libertatea spiritului şi despre o lume care abia mult mai tîrziu îşi va deschide porţile.

Ziarist, critic literar şi cunoscută comentatoare de radio, fiică a criticului Eugen Lovinescu, Monica Lovinescu s-a născut, în Bucureşti, la 19 noiembrie 1923. Şi-a luat licenţa în litere la Universitatea din Bucureşti. A debutat cu o serie de nuvele şi schiţe în revista ?Vremea?, a făcut critică teatrală la revista ?Democraţia? şi a publicat pagini de proză în ?Revista Fundaţiilor Regale?. După instaurarea regimului comunist în România s-a refugiat în Franţa în septembrie 1947 ca bursieră a statului francez, iar în primele zile ale anului 1948 a cerut azil politic. A colaborat aici cu articole şi studii despre literatura română şi despre ideologia comunistă care aservise România, publicând în diverse reviste.

A fost autoarea capitolului despre teatrul românesc din ?Histoire du Spectacle? . A tradus cărţi româneşti sub pseudonimele Monique Saint-Come şi Claude Pascal. A colaboreat la revistele româneşti din exil: ?Luceafărul?, ?Caiete de dor?, ?Fiinţa românească?, ?Ethos?, ?Contrapunct?, ?Dialog?, ?Agora?. Din anul 1951 şi până în 1974 a colaborat la emisiunea în limba română a Radiodifuziunii Franceze. Începând din anii '60, Monica Lovinescu a colaborat la Radio Europa Liberã unde avea două emisiuni săptămânale: ?Actualitatea culturală românească? şi ?Teze şi Antiteze la Paris?. Emisiunile au avut o puternică influenţă în viaţa culturală a României, privată de informaţii asupra evenimentelor culturale şi politice din occident.

O parte din cronicile literare Radio, difuzate de Monica Lovinescu, au apărut în volumul ?Unde scurte?. Monica Lovinescu a scris partea consacrată Istoriei teatrului românesc în ?Histoire des spectacles?. Pentru întreaga sa activitate de ziaristă şi critic literar, Monica Lovinescu a fost distinsă cu Diploma de Onoare pe anul 1987 a Academiei Româno-Americane de Ştiinţe şi Arte. Din anul 1990 editura Humanitas a început să-i publice cărţile, jurnalul şi cărţile de studii şi articole citite la Europa Liberă.

Antena 3

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close