Monica Lovinescu rămâne în aminitirea românilor şi pentru îndelungata colaborare la radio Europa Liberă. În anii grei ai comunismului, Monica Lovinescu le vorbea românilor despre libertatea spiritului şi despre o lume care abia mult mai tîrziu îşi va deschide porţile.
Ziarist, critic literar şi cunoscută comentatoare de radio, fiică a criticului Eugen Lovinescu, Monica Lovinescu s-a născut, în Bucureşti, la 19 noiembrie 1923. Şi-a luat licenţa în litere la Universitatea din Bucureşti. A debutat cu o serie de nuvele şi schiţe în revista ?Vremea?, a făcut critică teatrală la revista ?Democraţia? şi a publicat pagini de proză în ?Revista Fundaţiilor Regale?. După instaurarea regimului comunist în România s-a refugiat în Franţa în septembrie 1947 ca bursieră a statului francez, iar în primele zile ale anului 1948 a cerut azil politic. A colaborat aici cu articole şi studii despre literatura română şi despre ideologia comunistă care aservise România, publicând în diverse reviste.
A fost autoarea capitolului despre teatrul românesc din ?Histoire du Spectacle? . A tradus cărţi româneşti sub pseudonimele Monique Saint-Come şi Claude Pascal. A colaboreat la revistele româneşti din exil: ?Luceafărul?, ?Caiete de dor?, ?Fiinţa românească?, ?Ethos?, ?Contrapunct?, ?Dialog?, ?Agora?. Din anul 1951 şi până în 1974 a colaborat la emisiunea în limba română a Radiodifuziunii Franceze. Începând din anii '60, Monica Lovinescu a colaborat la Radio Europa Liberã unde avea două emisiuni săptămânale: ?Actualitatea culturală românească? şi ?Teze şi Antiteze la Paris?. Emisiunile au avut o puternică influenţă în viaţa culturală a României, privată de informaţii asupra evenimentelor culturale şi politice din occident.
O parte din cronicile literare Radio, difuzate de Monica Lovinescu, au apărut în volumul ?Unde scurte?. Monica Lovinescu a scris partea consacrată Istoriei teatrului românesc în ?Histoire des spectacles?. Pentru întreaga sa activitate de ziaristă şi critic literar, Monica Lovinescu a fost distinsă cu Diploma de Onoare pe anul 1987 a Academiei Româno-Americane de Ştiinţe şi Arte. Din anul 1990 editura Humanitas a început să-i publice cărţile, jurnalul şi cărţile de studii şi articole citite la Europa Liberă.
Antena 3