Actriţa Irina Petrescu a murit, marţi, la Spitalul Elias din Capitală, după o scurtă, dar foarte grea suferinţă. Anunţul a fost făcut de către directorul medical al unităţii sanitare, Dana Safta, citat de
Mediafax.
Irina Petrescu fusese transferată în urmă cu două săptămâni de la Spitalul de Urgenţă Floreasca la Spitalul Elias.
UPDATE 19:06: Actriţa Irina Petrescu va fi înmormântată vineri, la ora 13.00, la Cimitirul Reînvierea din Bucureşti, potrivit unui comunicat remis
MEDIAFAX de Uniunea Teatrală din România (UNITER).
Trupul neînsufleţit al actriţei va fi depus, pentru un ultim omagiu, la Teatrul Bulandra din Bucureşti, sala "Liviu Ciulei", joi, începând cu ora 12.00.
Totodată, în comunicat, reprezentanţii Uniunii Teatrale din România (UNITER) îşi exprimă "profunda tristeţe faţă de dispariţia celei care ne-a încântat sufletul şi mintea atât de pe scenă, cât şi de pe pânza cinematografului, una dintre cele mai importante actriţe românce de teatru şi film - Irina Petrescu".Ion Caramitru, despre Irina Petrescu: Ştiam de boala ei îngrozitoare şi m-am bucurat că ceea a dorit s-a şi întâmplat
Cariera şi viaţa Irinei Petrescu Irina Petrescu s-a născut pe 19 iunie 1941 şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale" Bucureşti, promoţia 1963, la clasa profesorilor Ion Şahighian şi David Esrig.
S-a remarcat încă din timpul studenţiei, cel care a descoperit-o fiind regizorul Savel Stiopul. Acesta a chemat-o să dea probe pentru un proiect de film care nu s-a mai realizat, dar atunci a fost văzută de Liviu Ciulei, care a distribuit-o în rolul principal Ana Strejan din "Valurile Dunării" (1960).
Irina Petrescu a avut roluri importante în film, teatru radiofonic şi teatru TV, în regia unor nume de perstigiu ca: Liviu Ciulei, Lucian Pintilie, Gheorghe Vitanidis, Mihai Iacob, Virgil Calotescu, Ion Popescu - Gopo, Dinu Tănase, Andrei Blaier, Manole Marcus, Iulian Mihu, Dan Piţa, Mircea Veroiu.
Draga Olteanu Matei: Irina Petrescu a fost o mare actriţă, un mare om de cultură şi o femeie distinsă Irina Petrescu a jucat în numeroase spectacole pe scena Teatrelor Bulandra
şi Metropolis
din Bucureşti. Printre titlurile marcante din filmografia ei se numără debutul lui Lucian Pintilie cu "Duminică la ora 6" (1966), unde joacă alături de Dan Nuţu, dar şi "Dincolo de pod" al lui Mircea Veroiu, "O lumină la etajul X", în regia Malvinei Urşianu, şi "Hotel de lux" (1992) al lui Dan Piţa. Irina Petrescu este cunoscută şi pentru filme precum "Străinul" (1964) şi "Prin cenuşa imperiului" (1976). A fost partenera lui Liviu Ciulei în "Facerea lumii" - film distins cu premiul ACIN în 1971 -, a lui Toma Caragiu şi Geo Barton în "Nu vreau să mă-nsor", a lui Radu Beligan în "Şeful sectorului suflete" şi a lui Ştefan Iordache în "Dimineţile unui băiat cuminte".
„În ultimul timp, atâţia prieteni au murit...” Tora Vasilescu, despre moartea actriţei Irina Petrescu Cu ce premii a fost distinsă Irina Petrescu De-a lungul carierei sale, Irina Petrescu a primit numeroase distincţii şi premii. Astfel, în decembrie 2011, a primit premiul "Aristizza Romanescu" în domeniul artelor spectacolului, acordat de Academia Română pentru "creaţia teatrală şi cinematografică".
În 2007, Irina Petrescu a primit premiul pentru întreaga carieră la cea de-a şasea ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF).
De asemenea, în anul 2003, Irina Petrescu a primit premiul Uniunii Teatrale din România (UNITER) pentru întreaga activitate (2002).
În anul 2000, actriţa Irina Petrescu a fost decorată cu Ordinul Naţional "Steaua României" în grad de Ofiţer, de către Preşedinţia României.