În ?Maradona by Kusturica", faimosul regizor sârb îl urmăreşte peste tot pe legendarul fotbalist, un personaj carismatic şi în afara terenului de fotbal. Aflăm din documentar că există o biserică închinată lui Maradona. Cei peste 100.000 de fideli ai bisericii sărbătoresc două date importante: Crăciunul, adică naşterea lui Maradona, pe 30 octombrie, şi Paştele, care marchează faptul că, pe 22 iunie 1986, Maradona a înscris cu mâna în poarta Angliei, în sfertul de finală al Cupei Mondiale din Mexic. Mărturisirile lui Maradona ating şi momentul delicat al consumului de cocaină, care a culminat cu criza cardiacă din 2004, dar şi subiecte politice. Maradona îl are pe Fidel Castro tatuat pe gamba stângă şi pe Che Guevara pe umărul drept; este cunoscut pentru militantismul său politic şi pentru insistenţa cu care critică FMI şi pe George W.Bush.
Printre filmele româneşti aflate în competiţie se numără ?Nunţi, muzici şi casete video", de Tudor Giurgiu, şi ?Ciobanul zburător", de Cătălin Muşat. ?Nunţi, muzici şi casete video" este un documentar de 52 de minute despre industria de nunţi din România. Premiera oficială va avea loc la HBO România, pe 27 noiembrie, şi rulează în avanpremieră miercuri, în cadrul competiţiei DaKINO.
?Ciobanul zburător", de Cătălin Muşat, a fost realizat în cadrul Aristoteles Workshop anul trecut; a primit vara aceasta o menţiune la Festivalul de la Locarno. Pe lângă filmele lui Giurgiu şi Muşat, lista de documentare româneşti aflate în competiţie la DaKINO este completată de ?TEG", de Andrei Dobrescu, şi ?Blocul mociorniţa", de Tudor Chirilă. Acestea vor concura cu filme din Germania, Statele Unite, Coreea şi Iran.
În competiţia de scurtmetraje sunt prezente ?My Friend Christi", de Celina Petrescu, ?Joi", de Hadrian Marcu, şi ?Palmele", de George Chiper, care vor concura cu filme din Marea Britanie, Elveţia şi Franţa.
Festivalul include cinci secţiuni paralele. Secţiunea "Români în lume" prezintă filmele ?Români în Italia", coproducţie Italia-Romania, şi !Un euro, 3,6 lei", de Carlos Iglesias (Spania). Secţiunea ?Polonia comunistă în documentarele lui Kieslowski" include opt filme semnate de marele cineast polonez, printre care se numără ?Curriculum Vitae" şi ?First Love".
Secţiunea dedicată politicii include coproducţia România-Italia ?Pa-ra-da", de Marco Pontecorvo, şi ?Videograms of a Revolution", de Andrei Ujică şi Harun Farocki (Germania). Seria de documentare ?Black Community" include filme precum ?The Black List", de Timothy Greenfield Sanders, şi ?The Axe in the Attic", de Lucia Small şi Ed Pincus.
Secţiunea ?Carte Blanche - La Semaine de la Critique", organizată împreună cu secţiunea Semaine de la Critique a Festivalului de la Cannes, prezintă filme cu accent social-politic din ultima selecţie a festivalului de pe Croazetă.
Antena3.ro