Proiectata de către Prusia şi făcută cadou Rusiei (1717) ea este un simbol pentru relaţiile diplomatice exemplare dintre aceste două ţări. Impresionanta Cameră construită din chihlimbar şi alte pietre semipreţioase care acum ar valora mai mult de 150 milioane de dolari, a dispărut fără urmă în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial, de atunci fiind una dintre cele mai vânate comori.
Camera de chihlimbar” avea o suprafaţă de 1080 de metri pătraţi, tapetaţi cu chihlimbar şi foiţă de aur, şi cu mobilier din aceeaşi piatră semipreţioasă.
În 1941, trupele germane au invadat Uniunea Sovietică, furând cu totul Camera de Chihlimbar. După declanşarea bombardamentelor Aliaţilor asupra Germaniei, în august 1944, Camera a fost ascunsă şi, în ciuda strădaniilor vânătorilor de comori, camera nu a mai fost descoperită.
Camera de Chihlimbar a fost reconstituită de experţii ruşi în restaurare şi inaugurată în 2003 de Vladimir Putin, cu ocazia împlinirii a 300 de ani de existenţă a oraşului imperial Sankt Petersburg.
Există o serie de teorii în legătură cu ce s-ar fi putut întâmpla cu ea. Unii cred ca in timpul Celui De-al Doilea Război Mondial, în timp ce s-a încercat transportul camerei din Rusia în Germania, ambarcaţiunea care ducea cele 27 de cufere cu preţioasa comoara s-a scufundat în mare.
Alţii susţin că a ars în timpul bombardamentelor asupra castelului din Krolewiec unde fusese ascunsă în timpul războiului. Sau că s-ar afla într-o mină de argint abandonată din Thuringia.
Sau ascunsă în malurile unei lagune din Marea Baltica. Însa toţi susţinătorii acestor teorii cad de comun acord asupra faptului că este puţin probabil ca legendara camera să fie vreodată găsită.