Antena 3 CNN Actualitate Cultură 5000 de noi specii marine, descoperite în ultimul deceniu

5000 de noi specii marine, descoperite în ultimul deceniu

1 minut de citit Publicat la 22:04 19 Feb 2010 Modificat la 22:04 19 Feb 2010
5000 de noi specii marine, descoperite în ultimul deceniu
Primele date ale unui recensământ al vieţii marine au dezvăluit existenţa a 5000 de noi specii. Acestea includ creaturi bizare şi pline de culoare, precum şi multe organisme ce produc chimicale terapeutice. O serie de oameni de ştiinţă au prezentat aceste concluzii preliminarii la întâlnirea anuală a Asociaţiei Americane pentru Ştiinţă Avansată, din San Diego. Raportul final al recensământului valabil pe un deceniu va fi dat publicităţii în luna octombrie a acestui an.

Proiectul a antrenat peste 2000 de oameni de ştiinţă din 80 de ţări, iar cercetătorii cred că acest recensământ va reprezenta piatra de temelie ştiinţifică pentru crearea unor politici marine care să ofere protecţie habitatelor vulnerabile.

Cercetătorii au prezentat imagini ale unora dintre cele mai frapante specii descoperite în ultimul deceniu, inclusiv cea a unui crab atât de neobişnuit încât a generat crearea unei întregi noi familii. Acest membru al noii familii de crabi Kiwaidae, descoperit lângă Insula Paştelui, a fost denumit Kiwa hirsuta datorită înfăţişării sale păroase.

Burete marin anti-cancer

Unul dintre oamenii de ştiinţă care au participat la realizarea recensământului marin, Shirley Pomponi, de la Universitatea Florida Atlantic, a scos în evidenţă descoperirea unei noi specii de burete, găsit în Florida Keys, în 1999. Investigaţiile amănunţite au dezvăluit faptul că această specie marină produce o substanţă chimică ce posedă proprietăţi anti-cancer. Substanţa este, în prezent, analizată ca fiind un potenţial tratament.

?Adaptarea la viaţă în mare a dat naştere la producere de substanţe chimice pe care nici cele mai avansate programe computerizate nu le-ar putea produce?, a spus Pomponi.

Scopul major al recensământului este de a furniza suport ştiinţific pentru crearea unei reţele globale de zone marine protejate care să prevină daunele provocate de pescuit şi alte activităţi umane.

Potrivit doctorului Jason Hall-Spencer, biolog marin la Universitatea din Plymouth, Marea Britanie, recifurile de corali sunt serios ameninţate de către pescuitul cu traule de adâncime. Toate recifurile, în afară de unul dintre cele analizate, au fost grav avariate de traulere. Pescuitul cu traule de adâncime are efect de buldozer asupra habitatelor vechi de mii de ani din recifuri, a mai spus biologul marin.

Antena3.ro

×
x close