Antena 3 CNN Actualitate Cultură 290.000 euro - preţ record pe piaţa de artă românească. Vezi ce nud a costat atât

290.000 euro - preţ record pe piaţa de artă românească. Vezi ce nud a costat atât

290.000 euro - preţ record pe piaţa de artă românească. Vezi ce nud a costat atât
Foto: mytex.ro
15 Dec 2011   •   09:51

Tabloul "În iatac", de Nicolae Tonitza, a fost vândut pentru suma de 290.000 de euro, miercuri seară, la Licitaţia de Iarnă a casei Artmark, devenind astfel cea mai scumpă lucrare tranzacţionată pe piaţa de artă românească, potrivit Mediafax.
   
"În iatac" reprezintă, potrivit specialiştilor, cel mai valoros nud realizat de Nicolae Tonitza şi scos vreodată la vânzare. Tabloul - care fusese evaluat la 150.000 - 250.000 de euro - este clasat în categoria "Tezaur" a Patrimoniului Naţional Cultural Mobil şi provine din renumita colecţie a doctorului Iosif Dona.
   
Precedentul record de autor pentru Nicolae Tonitza a fost stabilit în iulie, tot la o licitaţie a casei Artmark, prin vânzarea lucrării "Afize", pentru 160.000 de euro.
   
Până miercuri seară, cea mai scumpă lucrare vândută pe piaţa de artă autohtonă a fost "Fata cu mărgele roşii", de Nicolae Grigorescu, adjudecată în aprilie la licitaţie pentru suma de 270.000 de euro. Tabloul nu avea un titlu dat de Grigorescu, casa de licitaţii care l-a tranzacţionat numindu-l "Ţărăncuţă odihnindu-se", însă proprietarul a preferat titlul "Fata cu mărgele roşii". În prezent, acest tablou este expus public la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, după ce proprietarul său a decis să îl cedeze în custodia instituţiei.

×
Subiecte în articol: tablou record pictor arta pret licitatie
Citește mai multe din Cultură
» Vezi toate știrile din Cultură
Cele mai noi știri
Parteneri
x close