Antena 3 CNN Actualitate Cultură 169 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari istorici români: Alexandru Dimitrie Xenopol

169 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari istorici români: Alexandru Dimitrie Xenopol

Xenopol.jpg
Foto: wikimedia.org
23 Mar 2016   •   13:54

Astăzi se împlinesc 169 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai mari istorici români și filozof de talie mondială, Alexandru Dimitrie Xenopol.

Alexandru Dimitrie Xenopol s-a născut la Iași, pe 23 martie 1847, a fost academician, istoric, filosof, economist, pedagog, sociolog și scriitor român.

Încă din anii de început ai activității sale științifice, Alexandru D. Xenopol s-a remarcat prin analize istorice, cu valoare incontestabilă, publicate în revista Convorbiri literare.

Dintre acestea se impune scrierea Teoria lui Röesler. Studiu asupra stăruinței românilor din Dacia Traiană, apărută în 1884 într-un format de 300 de pagini. Pe aceeași temă a publicat la Paris, în 1885, lucrarea O enigmă istorică. Românii în Evul Mediu.

Alexandru D. Xenopol a avut meritul absolut unic de a scrie prima sinteză sau istorie completă a poporului român, Istoria românilor din Dacia Traiană, și de a o face larg cunoscută întregii lumi, deziderat formulat anterior cu extremă claritate atât de Mihail Kogălniceanu cât și de Nicolae Bălcescu, încă de pe vremea când aceste idei erau parte esențială a programului viitoarei revoluții de la 1848.

Sursa: Wikipedia

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close