Obiectele au fost vândute la licitaţie la o casă din New York, care estima că va obţine cel mult 30.000 de dolari.
Vânzarea fusese contestată de guvernul indian, pe motiv că obiectele lui Gandhi aparţin patrimoniului naţional. Deţinătorul obiectelor, americanul James Otis, a cerut chiar anularea licitaţiei dar s-a răzgândit după încheierea acesteia.
"În ultimele două ore am decis ca din cauza controverselor să nu vând obiectele personale al lui Gandhi. Am cerut în mod formal casei de licitaţii Antiquorum să scoată obiectele de la licitaţia de azi şi să mi le înapoieze", a anunţat Otis.
Decizia americanului a fost motivată de promisiunea noului proprietar de a repatria obiectele în India.
Guvernul indian a continuat să protesteze faţă de vânzarea unor astfel de obiecte, spunând că ele ar trebui să aparţină patrimoniului ţării şi nu unui cumpărător privat.
Departamentul american al justiţiei a urmat decizia unui tribunal indian şi a împiedicat casa de licitaţii să livreze obiectele către cumpărător.
"Antiquorum a fost de acord cu amânarea livrării obiectelor pentru o perioadă de două săptămâni după licitaţia de azi ca să permită soluţionarea problemelor ridicate de o terţă parte", a declarat avocatul lui Otis.
Ochelarii cu rame rotunde, sandalele din piele, ceasul de buzunar, bolul şi farfuria din tablă sunt câteva din puţinele obiecte rămase de la părintele naţiunii indiene, Mahatma Gandhi.
Antena 3