Opt lei pentru două cireşe.Nu este o glumă, atât vă costă acum să gustaţi aceste fructe. Ce-i drept, este vorba de nişte cireşe mai speciale, aduse tocmai din cealaltă parte a lumii. Mai exact din Tasmania. Iar dacă nu vă săturaţi cu două, ar trebui să ştiţi că un kilogram vă costă peste două sute de lei. Culmea, nu sunt cele mai scumpe fructe pe care le puteţi cumpăra în această perioadă.
Un kilogram de cireşe se vinde cu 220 de lei. Sunt aduse cu avionul de la 16 mii de kilometri distanţă, tocmai de lângă Australia. Iar comercianţii nu duc deloc lipsă de clienţi. În lunile bune vând şi 50 de kilograme de cireşe.
Arătoasă de-ţi lasă gura apă este şi zmeura din Mexic. Cine îşi răsfaţă papilele gustative în plină iarnă cu asemnea delicatese trebuie să plătească pe măsură. Zmeura mexicană se vinde în hypermaket cu 260 de lei kilogramul cât 20 de kilograme de carne de porc.
Şi roşiile cherry ecologice concurează la preţ cu zmeura şi cireşele. Un kilogram de astfel de legume costă 130 de lei, într-o piaţă din nordul Capitalei.
În sezonul rece, mai bine de 80 % dintre fructele şi legumele din pieţe şi hypermarketuri sunt aduse din import.