Astfel, Oana Schmidt Hăineală şi Horaţius Dumbravă au avut ideea să ceară sesizarea Curţii Constituţionale, care ar urma să decidă dacă Parlamentul întrerupe sau nu cursul justiţiei prin deciziile sale.
„Am făcut o scrisoare deschisă preşedintelui României, pentru că are acest atribut de a sesiza CCR cu privire la conflict juridic de natură constituţională. El are şi rolul de mediator.În acelaşi timp, am solicitat membrilor CSM să reflectăm cu toţii, de a da mandat preşedintelui CSM să sesizeze CCR”, a spus Dumbravă
„Eu spun că e un conflict juridic de natură constituţională. Sigur aşteptăm să vedem dacă va fi sesizată Curtea şi dacă se va da o decizie. De ce? Pentru că e inadmisibil să se întrerupă brusc cursul justiţiei. Au fost două cazuri anul acesta când nu s-a avizat începerea urmăririi penale şi un caz în care s-a dispus netrimiterea în judecată pentru că nu s-a dat aviz pe începerea urmăririi penale”, a explicat demersul Horaţius Dumbravă.
„Deocamdată se va pune în discuţia unui comisii din cadrul CSM această chestiune. Comisia va avea loc luni. Va fi dezbatere, o să vedem punctele de vedere ale mai multor colegi acolo”, a precizat ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.