"Astfel, pe lângă faptul că nu se efectuează cu celeritate activităţi de urmărire penală, soluţiile ce se adoptă în astfel de plângeri nu îşi găsesc fundament în dispoziţiile legii de procedură penală", concluzionează inspectorii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Raportul Inspecţiei Judiciare concluzionează că, prin neînregistrarea imediată a actelor de sesizare şi delegarea în caz a procurorului pentru efectuarea urmăririi penale, se întârzie, în mod nejustificat, activităţile de urmărire penală ce se impuneau a fi efectuate în raport de specificul cauzelor, transmite Mediafax.
"În cadrul controlului de faţă s-a constatat că, în continuare, se păstrează practica de înregistrare a unor acte de sesizare, valabil formulate, în Registrul de intrare - ieşire a corespondenţei (R-13) şi Registrul de evidenţă a cererilor, reclamaţiilor, sesizărilor, plângerilor şi memoriilor adresate Direcţiei Naţionale Anticorupţie (R-19)", semnalează inspectorii.
Concluziile inspecţiei se bazează pe greşelile făcute în opt cazuri, care sunt detaliate. O altă problemă constatată de inspecţia CSM şi cu ocazia controlului din 2008, ca şi în urma controlului anterior, este că au existat rezoluţii şi soluţionări de cauze de maniere străine codului de procedură penală, motivele pe care procurorii îşi întemeiau unele decizii de NUP neexistând în legea penală.
În 9 octombrie, Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistaturii (CSM) şi-a însuşit Raportul Inspecţiei Judiciare privind activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), cu şase dintre obiecţiunile ridicate de procurorul şef Daniel Morar.
În 15 august, inspectorii CSM au transmis DNA Raportul de control întocmit de inspectori. Conducerea Direcţiei a transmis CSM, în septembrie, obiecţiunile proprii asupra documentului.
Anul trecut, în urma solicitării fostului ministru al Justiţiei Tudor Chiuariu de demitere a şefului Secţiei a doua din DNA, Doru Ţuluş, al cărui mandat a expirat în 23 septembrie, CSM a făcut un control la această structură.
În urma verificărilor, inspectorii CSM au identificat o serie de probleme, cele mai mari fiind găsite la secţia condusă de Ţuluş. În final, CSM a decis ca după şase luni să se facă un nou control, timp în care să fie remediate deficienţele manageriale.
În urmă cu un an, acelaşi CSM găsea nereguli grave în activitatea procurorului, dar au avizat negativ cererea de demitere a acestuia. În urma scandalului plecat de la acest caz dintre instituţiile statului, printre care Guvernul ? prin Ministerul Justiţiei, DNA, CSM şi Preşedinţie, ministrul Justiţiei din acea perioadă, Tudor Chiuariu, şi-a prezentat demisia.
Antena3.ro